Over assessments

Wat is een assessment en wat levert het op? Welke zijn er? Hoe ziet een assessmentproces eruit? Wat zijn de kosten?

Sinds 1927 is LTP al actief als HR-adviesbureau. Onze assessments bieden psychologische inzichten ter ondersteuning van de selectie en ontwikkeling van mensen en teams. Met een constante focus op kwaliteit en innovatie. Maar wat is een assessment precies en wat levert het op? Welke zijn er? Hoe ziet een assessmentproces eruit? Wat zijn de kosten?

Een assessment is een psychologisch onderzoek dat inzicht geeft in de geschiktheid van een (toekomstige) medewerker voor een bepaalde rol of functie en/of de mogelijkheden voor ontwikkeling. Het geeft zicht op prestatie én potentieel. 

De inzet van een assessment van LTP verkleint de kans op een mis-hire en zorgt voor een betere onboarding en effectievere ontwikkeling van medewerkers.

Afhankelijk van de selectie- of ontwikkelvraag en de zwaarte van de functie wordt een passend programma samengesteld. Onderdelen zijn bijvoorbeeld: persoonlijkheidsvragenlijsten, intelligentietests, een interview met een psycholoog, rollenspel en/of business game.

 • Is een zwaardere, leidinggevende functie haalbaar voor een medewerker?
 • Sluit iemand qua persoonlijkheid en talenten aan bij onze cultuur?
 • Door een reorganisatie wordt het aantal managers verkleind van vijf naar twee. Wie is het meest geschikt?
 • We moeten mensen upskillen en reskillen. Hoe pakken we dat op een eerlijke en effectieve manier aan?
Doel van het assessment

Assessments verschillen van elkaar in doel, vorm en focus. Aan de hand van jouw specifieke vraag en context wordt het juiste assessment ingezet. Het doel van een assessment is vaak selectie en/of ontwikkeling. Naast selectie of ontwikkeling kan een assessment ook een speciale focus hebben. Zo heeft LTP ook:


Assessment met of zonder inzet van een assessmentpsycholoog

Er wordt vaak gesproken over een ‘live’ versus ‘online’ assessment. En dan hebben we ook nog ‘gamified’ assessments.

 • Bij een ‘live’ assessment (welke overigens ook volledig op afstand kan plaatsvinden) wordt er ook een assessmentpsycholoog ingezet welke ook een persoonlijk rapport schrijft.

 • Bij een online assessment wordt er geen assessmentpsycholoog ingezet en een automatisch rapport met psychologische inzichten gegenereerd. Lees hier meer over onze online assessments »

 • LTP heeft ook game-based assessments, die een uitstekende candidate experience hebben. Bekijk ze hier »

Bekijk al onze diensten »
Hup bij keuze van een assessment »

Met behulp van een assessment neem je niet een aannamebeslissing op ‘onderbuikgevoel’ maar op basis van betrouwbare, psychologische inzichten. Je krijgt duidelijk zicht op prestatie en potentieel. De psychologische inzichten helpen om nóg betere selectiebeslissingen te nemen, om talent optimaal te benutten en ontwikkeling te stimuleren. 

Afhankelijk van het assessment wordt het rapport door de psycholoog geschreven of automatisch gegenereerd. 

 • Met de inzichten uit het assessmentrapport identificeer je snel en efficiënt de juiste en beste mensen voor de organisatie.
 • Door het zicht op potentieel, kan aanwezig talent beter worden benut.
 • Welke kansen en aandachtspunten zijn er in het licht van de huidige of nieuwe (leidinggevende) rol?
 • Kan iemand zich nog verder ontwikkelen? En hoe?
 • Het assessmentrapport is vaak het startpunt voor iemands verdere persoonlijke en professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld met coaching of training.


Voorbeeld van een interactief assessmentrapport: 

Bij de keuze van een assessment is de belangrijkste vraag: waarvoor wil je het inzetten? Wij hebben onze dienstverlening gegroepeerd aan de hand van de meest voorkomende antwoorden op deze vraag: voor selectie, voor coaching en ontwikkeling, voor teamontwikkeling en voor assessments met een speciale focus.
 
Onze assessmentkiezer helpt je bij het maken van een keuze.
Liever een persoonlijk advies? Vul het contactformulier, onze adviseurs denken graag met je mee.
 1. Samen met de opdrachtgever wordt het programma bepaald.
 2. De deelnemer ontvangt per e-mail een uitnodiging met instructies en tips om zich goed voor te bereiden.
 3. De vragenlijsten en eventuele capaciteitentests worden door de deelnemer thuis ingevuld.
 4. Het tweede deel van het assessment (interview, game en/of rollenspel) vindt plaats op locatie bij LTP of via een videoverbinding.
 5. De deelnemer kan zijn of haar rapport inzien via een beveiligde portal.
 6. Alleen na toestemming van de deelnemer kan de opdrachtgever het rapport ook inzien via de portal.

De kosten van assessments lopen uiteen en zijn afhankelijk van het type assessment én het vraagstuk. Voor een assessment inclusief interview en advies van een psycholoog ligt de prijs* tussen de € 1.500,- en € 2.500,-. De prijzen van een executive assessment vallen hierbuiten.

Bij onze online assessments hanteren wij een staffelprijs. De prijs per assessment hangt af van het aantal assessments dat er in een jaar wordt afgenomen. De prijs* varieert tussen de € 75,- en € 275,-.

Raadpleeg de Assessmentkiezer of dienstenpagina’s om de prijzen per dienst te zien.

* De prijzen zijn exclusief btw en set up fee. Op al onze overeenkomsten zijn van toepassing onze annuleringsregeling en algemene voorwaarden. Fouten voorbehouden. Aan de genoemde prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

We predict human performance

Wij zijn het oudste HR-adviesbureau van Nederland, maar zo voelen wij ons niet! Wij hebben een constante focus op kwaliteit én innovatie. Met onze assessments geven wij zicht op prestatie en potentieel van (nieuwe) medewerkers. Lees hier meer over onze missie en visie »

Met een assessment neem je niet een aannamebeslissing op ‘onderbuikgevoel’ maar op basis van betrouwbare, psychologische inzichten. Naast het feit dat het psychologisch advies van een assessment stevig onderbouwd moet zijn, vinden wij het ook belangrijk dat de ingezette methoden en technieken deelnemers motiveren om geïnspireerd en gericht aan hun professionele ontwikkeling te gaan werken.

Veranderkracht als voorwaarde

Kennis is snel verouderd, werk verandert in een rap tempo: een growth mindset en veerkracht zijn dé eigenschappen van mensen die het verschil maken voor een organisatie.

LTP toetst daarom in elk (online) assessment de veranderkracht en andere relevante futureproof competenties. Lees verder over veranderkracht »

De impact van een assessment op zowel individueel als organisatieniveau is groot. Het is daarom essentieel dat het advies betrouwbaar en valide is. Van oudsher hanteert LTP een fundament van wetenschappelijk onderbouwde concepten, empirisch onderzoek en beproefde methodieken.

Wij zijn ontstaan vanuit de Vrije Universiteit en zijn hiermee – maar ook met andere universiteiten – nog steeds nauw verbonden. Onze innovatieafdeling is constant alert op nieuwe ontwikkelingen en houdt nauwlettend de kwaliteit van onze meetinstrumenten in de gaten.

Lees verder over onze focus op kwaliteit »

Hoe kunnen wij jou helpen?

Wil je jouw vraag bespreken met een van onze adviseurs? Vul je gegevens in en wij komen in actie!

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?