Assessment doen? Zo werkt dat.

Hieronder vind je informatie over de gang van zaken: vooraf, op de dag zelf en erna.

Met een assessment krijg je inzicht in jouw kwaliteiten, potentieel en veranderkracht. Het levert een bijdrage aan een verantwoorde beslissing over jouw aanstelling en/of ontwikkeling. Het assessment kan op afstand plaatsvinden, maar in de meeste gevallen kom je naar een locatie van LTP. Hieronder lees je hoe een assessment in z’n werk gaat.

De stappen van een assessment

Stap 1. Uitnodigingsmail
Stap 2. Voorbereiding
Stap 3. Tests en vragenlijsten vul je thuis in
Stap 4. Tweede deel op locatie bij LTP of op afstand
Stap 5. Het rapport
Stap 6. Aan de slag met je ontwikkeling: feedback app of een Forward Coachingstraject (optioneel)

Stap 1. Uitnodigingsmail

Je hebt van LTP een uitnodigingsmail ontvangen voor het assessment. Het assessment bestaat in de regel uit diverse online persoonlijkheidsvragenlijsten en capaciteitentests, een interview en één of meerdere simulatieopdrachten of games. De inhoud wordt bepaald door de specifieke vraagstelling.

Stap 2. Voorbereiding

Tijdens het assessmenttraject wil je het beste van jezelf laten zien. Dat lukt het beste met een goede voorbereiding. LTP biedt de mogelijkheid om te oefenen met vragenlijsten en tests die meestal deel uitmaken van een assessment. Op de LTP Oefensite vind je uitleg en uitgewerkte voorbeelden. Ook kun je een proeftest met tijdslimiet maken.

Vooral voor de capaciteitentests is een goede voorbereiding belangrijk. Voor de andere onderdelen van het assessment is het van belang dat je goed uitgerust bent en jezelf blijft.

Stap 3. Tests en vragenlijsten vul je thuis in

In de uitnodigingsmail (stap 1) vind je ook informatie over het vooraf invullen van online tests en vragenlijsten. Dit kun je thuis doen of op een andere rustige plek. De resultaten hiervan bieden inzicht in aspecten zoals intelligentie, persoonskenmerken, drijfveren, veranderkracht en (eventueel) leiderschapskwaliteiten en mogelijke risico’s. De resultaten gelden als input voor je assessment, dus vul ze zorgvuldig in.

In het filmpje hieronder en in deze informatieleaflet laten we je zien hoe het werkt.

Stap 4. Deel 2 van het assessment (op locatie bij LTP of op afstand)

Het tweede deel van het assessment bestaat uit een interview met een psycholoog en eventueel nog aanvullende onderdelen, zoals een rollenspel of een business game.

In de meeste gevallen kom je voor het assessment naar een locatie van LTP. Koffie en thee staan voor je klaar!

Het assessment kan ook op afstand plaatsvinden. Hoe dat precies werkt, lees je hier. Je ontvangt voorafgaand aan het assessment via Microsoft Teams een aparte link, inclusief instructies, waarmee je online kunt deelnemen aan het assessment.

Het assessmentprogramma is in beide gevallen gelijk.

Stap 5. Het rapport

Zodra de assessmentpsycholoog klaar is met het schrijven van het rapport, uiterlijk een week na het assessment, ontvang je per e-mail een link naar de beveiligde portal. Na het inloggen (met de eerder aangemaakte inloggegevens) en een korte introductie, krijg je toegang tot jouw rapport.

Als je het eens bent met het advies en de inhoud van het rapport, geef je via een knop goedkeuring om het te delen. Wil je het rapport niet delen, dan kun je dat ook aangeven. In dit geval worden de opdrachtgever en de betrokken psycholoog hierover bericht.

Het is mogelijk om het rapport te printen of op te slaan. Het rapport blijft 5 jaar lang beschikbaar in de portal. Tenzij het rapport op jouw verzoek wordt verwijderd.

In deze informatieleaflet laten we je zien hoe het werkt.

Stap 6. Aan de slag met je ontwikkeling

Deze stap staat los van je assessment, maar levert wel veel op. Ontwikkel jezelf met behulp van jouw assessmentresultaten!

Of je nu een selectie-assessment hebt afgerond of een ontwikkelassessment, het is altijd een goed idee om met de resultaten iets te doen op het vlak van jouw ontwikkeling. Je stimuleert hiermee jouw Growth Mindset én gaat effectiever en beter functioneren binnen jouw team en organisatie. Hier lees je meer >

Alle deelnemers aan een assessment ontvangen gratis van LTP een feedback app: Persona.fit.

Deze app staat los van het assessment en je bent niet verplicht om deze te gaan gebruiken. Maar het levert wel veel op! Wanneer je Persona.fit gedownload hebt, kun je met een korte handleiding direct aan de slag. Jouw assessmentresultaten staan automatisch in de app. Je kunt nu bijvoorbeeld eerst aan mensen uit jouw werkomgeving vragen om aan te geven hoe zij jou zien: welke teamrollen zijn het meest dominant en welke minder?

Daarnaast kun je met de app gemakkelijk feedback vragen over competenties en teamrollen waar jij je verder op wilt ontwikkelen. Alle data worden opgeslagen in de app en alleen jij kan hierbij. Je houdt je vorderingen bij en kunt ze bespreken met je leidinggevende, coach en/of team.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?