Historie

LTP is opgericht in 1927 en is een van de oudste psychologische adviesbureaus van Nederland. Van oudsher vormen assessments de kern van onze dienstverlening. De laatste 30 jaar heeft LTP een aanzienlijke groei doorgemaakt op het vlak van innovatie en kwaliteit in (online) assessments.

Terug in de tijd

Hoogleraar in de psychologie en pedagogiek prof. dr. Jan Waterink richtte in 1927 het Psychotechnisch Laboratorium van de Vrije Universiteit op. Naast selectieonderzoek voor het bedrijfsleven, werd er ook geadviseerd bij school- en beroepskeuze en begeleidden kinderen met leermoeilijkheden. Tevens werden er in de dertiger jaren therapeutische activiteiten ontwikkeld, met name de speltherapie voor kinderen en werd er hulp geboden aan volwassenen met ‘aanpassingsmoeilijkheden’.

Laboratorium voor de Toegepaste Psychologie

Na 1945 heeft het Psychotechnisch Laboratorium zich steeds meer richting de bedrijfspsychologie ontwikkeld. De andere activiteiten werden geleidelijk afgestoten. Het oorspronkelijke laboratorium kwam in 1947 los van de Vrije Universiteit en werd de Stichting voor Toegepaste Psychologie. In 1983 werd de Stichting aandeelhouder van de B.V. Laboratorium voor de Toegepaste Psychologie. LTP dankt haar naam aan de afkorting hiervan.

Bedrijfsgeschiedenis als roman

Bas Kok, voormalig LTP-psycholoog, schreef in het kader van het 80-jarig jubileum van LTP in 2007 de roman ‘Het Lab’. De hoofdpersoon is een tachtigjarige psycholoog die zijn memoires schrijft. Hij kijkt terug op zijn bewogen loopbaan bij het Psychotechnisch Laboratorium, een Amsterdams bureau dat zich sinds 1927 richt op het psychologisch testen van mensen. Het boek voert de lezer via de vroege psychotechniek – met al zijn ingenieuze apparaten – langs de vlekkentest, de boomtest en de handschriftkunde om uiteindelijk te belanden in de wereld van assessment en internettests.

Kaarsjesproef LTP

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?