Verbindend leiderschap is niet vanzelfsprekend | Essay Management Scope

Beeld: Ricky Booms

Leiders staan voor twee grote uitdagingen. In de eerste plaats moeten ze ongekend grote veranderingen in goede banen leiden. Tegelijkertijd moeten ze verbinding maken en kalmte uitstralen, terwijl de wereld niet langer voorspelbaar is. Leiders die onder druk staan, gaan sneller de fout in met hun besluitvorming en gedrag. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken. Een essay van Karst Bongers, business lead LTP Executive Services LTP, gepubliceerd in Management Scope 10 2022.

“Verbindend leidinggeven is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Het belang ervan wordt benadrukt, maar men handelt er niet naar. Leiders staan namelijk constant onder druk. Onderzoek toont aan dat gedrag dat onder normale omstandigheden functioneel en effectief is, onder druk ineens disfunctioneel en toxisch kan worden. Gedrag dat in het meest extreme geval zelfs schadelijk is voor de organisatie. Bijvoorbeeld: onder aanhoudende druk kan perfectionisme leiden tot besluiteloosheid, kan zelfverzekerdheid doorschieten naar het vertonen van ego-gedrag en het spelen van politieke spelletjes.”

Klik op de button hieronder om het gehele essay te lezen. Je leest dan meer over verbindend leidinggeven en toxic gedrag. Bel of e-mail me gerust voor een toelichting: K.Bongers@ltp.nl // 06 – 5230 3015.

Foto van Karst Bongers
Karst Bongers
Karst heeft behoorlijke expertise opgebouwd op assessmentvlak en focust zich sinds enkele jaren ook specifiek op de LTP-dienstverlening op senior management/bestuurlijk niveau: Executive Services. Hij adviseert over leiderschapskwesties, met een focus op geschiktheid en professionele ontwikkeling. Je kunt Karst bereiken via K.Bongers@ltp.nl of 06 - 5230 3015.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?