“Schandalen voorkomen? Meet moreel kompas” | LTP in het nieuws

integriteit meten assessmentgame

Afgelopen weekend stond LTP in de Telegraaf met een artikel over onze assessmentgame die inzicht geeft in integriteitsrisico’s en mogelijke ontsporingen. Over het belang van context, hoe het inzicht kan geven in mogelijke uitstroom, dilemma’s en de rol van integriteit in diverse branches.

> Lees hier het volledige artikel in de Telegraaf

Integriteit is niet lineair of absoluut: het gaat niet over gedrag dat evident goed of fout is, het is verbonden aan de context waarin iemand functioneert. Precies voorspellen of iemand in de toekomst de fout in zal gaan kan niemand, maar op basis van een persoonlijk profiel een risico-indicatie krijgen, dát kan wel.

Voor bijvoorbeeld rechters, notarissen, accountants en politici ligt een selectie op integriteit voor de hand. Maar ook bijvoorbeeld in de haven, bij de politie of in de retail is het belangrijk, legt De Joode uit. „Kom jij in de verleiding om iets te stelen als je met hele dure spullen werkt? Kun je worden omgekocht?”

LTP heeft na jarenlang onderzoek in samenwerking met de VU een assessmentgame ontwikkeld dat inzicht geeft in iemands ‘moreel kompas’. 

“Als iemand vragenlijsten invult, kan diegene sociaal wenselijke antwoorden geven. Terwijl je in een game ziet hoe iemand zich gedraagt in bepaalde situaties”, aldus innovatiemanager Marian de Joode uit. “Dat geeft een veel beter beeld, want integriteit is sterk situatie-afhankelijk.”

> Lees hier het volledige artikel in de Telegraaf
> Of bekijk ons dossier over het onderwerp integriteit

Picture of Redactie

Redactie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?