Computerspel test potentiële werknemers op integriteit

Op 26 oktober verdedigde Ard Barends online zijn proefschrift ‘Assessing Honesty-Humility: Theoretical and Practical Considerations of Traditional and Game-Based Assessments’. Dit onderzoek is een gezamenlijk traject van de VU en LTP en draait rondom het thema integriteit. Hieronder lees en luister je er meer over. 

Op 26 oktober werd Ard Barends geïnterviewd door BNR.
Klik hier om het fragment te beluisteren

Inzicht in integriteit

Integriteit is een persoonlijkheidstrek die relevant is voor hoe mensen zich gedragen, voornamelijk voor mensen in machtsposities. Ondanks dat het mogelijk is met standaard en nieuwe assessmentmethoden integriteit van potentiële werknemers in kaart te brengen, zijn deze methoden voor het meten van integriteit voor dergelijke openstaande posities zelden onderdeel van selectieprocedures. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Ard Barends die op basis van zijn onderzoeksresultaten een computerspel ontwikkelde.

Van vragenlijst naar game

Als er wel een focus op het thema integriteit ligt bij selectie en ontwikkeling, wordt er veelal gebruikgemaakt van vragenlijsten om de integriteit in kaart te brengen. Barends: “Kandidaten vinden dergelijke vragenlijsten echter vaak langdradig en achterhaald. Een computerspel is dan een mooi alternatief. In samenwerking met het Nederlandse assessmentbureau LTP Business Psychologen is het nu gelukt om een spel te ontwerpen om de integriteit van kandidaten te meten: Building Docks.”

“Integriteit is een van de beste voorspellers van succesvol gedrag in een functie en bovendien zeer actueel. Om dit samen met een persoonlijkheidsmeting in een business game aan te kunnen bieden is uniek!”

Virtueel solliciteren

Het computerspel is ontworpen op basis van inzichten uit het onderzoek van Barends, zoals in welke mate het gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Integriteit werd onder andere gemeten op basis van de wijze waarop deelnemers hun virtuele karakters (avatars) in het spel vormgaven. Barends: “Het blijk dat dit computerspel voor personeelsselectie in staat is om de integriteit van potentiële werknemers te meten én relevante uitkomsten te voorspellen. Bovendien is het spel van toegevoegde waarde ten opzichte van de standaard zelfrapportages in de voorspelling van sommige uitkomsten.”

"Building Docks maakt van testen een fact based, meetbaar instrument dat voorziet in een begrijpelijke uitslag. Testen op integriteit wordt door onze nieuwe potentiële kandidaten hierbij meer ervaren als een virtuele beleving."

Meer informatie over het proefschrift vind je hier >

Meer weten over integriteit?

Bezoek onze dossierpagina over het thema integriteit of ontdek direct hoe je building docks ook binnen jouw organisatie kan inzetten! Heb je nog vragen? Neem gerust contact op, onze collega’s vertellen je graag meer. 

Picture of Anouk Broersma

Anouk Broersma

Anouk is communicatiespecialist en eventmanager bij LTP. Het organiseren van zowel interne als externe evenementen én het schrijven en redigeren van artikelen behoren tot het leukste van haar werk. Zij heeft een communicatieachtergrond, maar veel affiniteit met psychologie.

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?