Computerspel test potentiële werknemers op integriteit

Op 26 oktober jl. verdedigde Ard Barends online zijn proefschrift ‘Assessing Honesty-Humility: Theoretical and Practical Considerations of Traditional and Game-Based Assessments’. Dit onderzoek is in een gezamenlijk traject van de VU en LTP uitgevoerd. Op 21 oktober was Ard te horen in het programma Stax&Toine op Radio 1 en op 26 oktober op BNR. Hieronder lees je meer over zijn proefschrift en vind je de radiofragmenten.

“In samenwerking met het Nederlandse assessmentbureau LTP is het gelukt om een spel te ontwerpen om de integriteit van kandidaten te meten.” – Ard Barends

Op 26 oktober werd Ard Barends geïnterviewd door BNR.
Klik hier om het fragment te beluisteren

Integriteit is een persoonlijkheidstrek die relevant is voor hoe mensen zich gedragen, voornamelijk voor mensen in machtsposities.

Ondanks dat het mogelijk is met standaard en nieuwe assessmentmethoden – zoals een computerspel – integriteit van potentiële werknemers in kaart te brengen, zijn deze methoden voor het meten van integriteit voor dergelijke openstaande posities zelden onderdeel van selectieprocedures. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Ard Barends die op basis van zijn onderzoeksresultaten een computerspel ontwikkelde.

“Integriteit is een van de beste voorspellers van succesvol gedrag in een functie en bovendien zeer actueel. Om dit samen met een persoonlijkheidsmeting in een business game aan te kunnen bieden is uniek!” – Jan Kwint, directeur LTP

Virtueel solliciteren

Het computerspel is ontworpen op basis van het onderzoek van Barends, zoals in welke mate het gedrag van mensen wordt beïnvloed door macht en de mate van hun integriteit. Integriteit werd onder andere gemeten op basis van de wijze waarop deelnemers hun virtuele karakters (avatars) in het spel vormgaven. Barends: “Het blijk dat dit computerspel voor personeelsselectie in staat is om de integriteit van potentiële werknemers te meten én relevante uitkomsten te voorspellen. Bovendien is het spel van toegevoegde waarde ten opzichte van de standaard zelfrapportages in de voorspelling van sommige uitkomsten.”

Van vragenlijst naar game

Voor personeelsselectie en assessments wordt er veelal gebruik gemaakt van vragenlijsten om de integriteit van kandidaten in kaart te brengen. Barends: “Kandidaten vinden dergelijke vragenlijsten echter vaak langdradig en achterhaald. Een computerspel is dan een mooi alternatief. In samenwerking met het Nederlandse assessmentbureau LTP Business Psychologen is het gelukt om een spel te ontwerpen om de integriteit van kandidaten te meten: Building Docks.”

“Building Docks maakt van testen een fact based, meetbaar instrument dat voorziet in een begrijpelijke uitslag. Testen op integriteit wordt door onze nieuwe potentiële kandidaten hierbij meer ervaren als een virtuele beleving.” – Anthony Verbeek, KPN

Meer informatie over het proefschrift vind je hier >

Anouk Broersma
Anouk Broersma
Anouk is communicatiespecialist en eventmanager bij LTP. Het organiseren van zowel interne als externe evenementen én het schrijven en redigeren van artikelen behoren tot het leukste van haar werk. Zij heeft een communicatieachtergrond, maar veel affiniteit met psychologie.
Op welk mailadres wil je het voorbeeldrapport ontvangen?