‘New Leadership Scan’ als katalysator van executive leiderschapsontwikkeling

CHRO.nl New Leadership Scan LTP Executive Services
Fotografie: Mark van den Brink

De toekomst waarop organisaties zich dienen voor te bereiden kenmerkt zich door steeds snellere veranderingen en vereist een steeds grotere wendbaarheid. Om die wendbaarheid in de organisatie te vergroten, is nieuw leiderschap aan de top vereist: leiderschap waarbij de leiders in toenemende mate omgevingsbewust, wendbaar, innovatief, verbindend en geloofwaardig zijn en lef tonen; leiderschap waarin het team meer centraal staat.

CHRO.nl ging hierover in gesprek met Jean-Paul van Londen, partner LTP Executive Services, en Marian de Joode, innovatiemanager bij LTP.

“Tegenwoordig wordt er in de samenleving anders gedacht over organisaties en het gedrag dat er van hun leiders wordt verwacht”, start Jean-Paul het gesprek. Die noodzaak tot ander leiderschap is door de Covid-19-crisis in een versnelling geraakt. Hij vervolgt: “in de organisaties die wij adviseren, zien wij echter regelmatig dat het leiderschap niet genoeg met alle ontwikkelingen is meegegroeid.”

Marian: ”Het is niet vreemd dat veel bestuurders en topmanagers als het ware in een ‘overleefstand’ zijn geraakt en er te weinig echt aan toekomen om op zichzelf te reflecteren en om feedback daarbij optimaal te gebruiken. Ook de kwaliteit van de samenwerking en de aandacht voor dynamiek in het team blijft vaak onbesproken. En daar wordt de topmanager zelf, en zijn of haar omgeving, niet beter van.” 

Picture of Jean-Paul van Londen
Jean-Paul van Londen
Karst Bongers heeft in 2022 de rol van Jean-Paul overgenomen wat betreft de dienstverlening op senior management/bestuurlijk niveau. Jean-Paul heeft een nieuwe stap gemaakt in zijn loopbaan, maar heeft mooie dingen achtergelaten bij LTP: interviews, essays en artikelen die nog steeds actueel en waardevol zijn.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?