Executive Coaching: wie werkt de nieuwe CHRO in?

Nieuwe CHRO’s worden prima wegwijs gemaakt bij hun werkgever, maar het spoorboekje voor het invullen van de functie zelf ontbreekt. Drie HR-consultants, waaronder Jean-Paul van Londen van LTP Executive Services, gaan in dit artikel in op de kansen en valkuilen voor debuterende CHRO’s.

Dat een spoorboekje ontbreekt, is te verklaren vanuit de enorme verschillen tussen bedrijven. Waar de een groeit en bloeit, zit de ander in zwaar weer. Maar de drie fases die CHRO’s doorlopen zijn voor iedereen Jean-Paul: “Allereerst moet je de business en de organisatie leren kennen. Daarna bepaal je je prioriteiten en in de derde fase ga je het verschil maken.”

Trek voor die eerste fase van luisteren en oriënteren minimaal een paar maanden uit, adviseren HR-adviseurs. “Wie in een nieuwe organisatie komt wil graag zichtbaar zijn en aan de slag gaan om waardevol te zijn”, zegt Marjet Bramer. “Maar je moet ook eerst goed je netwerk opbouwen, luisteren en zorgen dat je goed contact hebt.”

Ga uitgebreid met de CEO in gesprek, want die heeft jou aangesteld

Picture of Jean-Paul van Londen
Jean-Paul van Londen
Karst Bongers heeft in 2022 de rol van Jean-Paul overgenomen wat betreft de dienstverlening op senior management/bestuurlijk niveau. Jean-Paul heeft een nieuwe stap gemaakt in zijn loopbaan, maar heeft mooie dingen achtergelaten bij LTP: interviews, essays en artikelen die nog steeds actueel en waardevol zijn.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?