Diner LTP & Mgmt. Scope: Optreden tegen toxisch gedrag, maar hoe?

Beeld: Roderik van Nispen

Psychologische veiligheid is een thema dat de boardroom niet mag negeren. Bestuurders zijn vaak nog zoekende, want het is allerminst klip en klaar hoe je binnen een organisatie de juiste condities creëert. Voor LTP is dat aanleiding om met chro’s van gedachten te wisselen over hoe ze psychologische veiligheid binnen de organisatie kunnen borgen. Dat gebeurde begin april tijdens een debat & diner, georganiseerd door Management Scope in samenwerking met LTP.

Psychologische veiligheid

Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de leidinggevenden ergens in zijn of haar carrière ontspoort. Een verrassend hoog aantal, vindt menig chro, maar dat komt mede door de definitie van toxisch gedrag.

Karst Bongers: “Het gaat niet alleen om destructief gedrag, waarbij leiders machiavellistische of narcistische trekjes vertonen. Leiders kunnen zich onder druk ook disfunctioneel toxisch gedragen. Ze kiezen voor wegkijken, uitstellen of hebben dan een chaotische leiderschapsstijl. Deze laatste vorm lijkt minder ernstig, maar draagt net zo goed bij aan een giftige werksfeer.”

Een dilemma is ook hoe psychologische veiligheid kan samengaan met high performance-teams. Ageeth Telleman: “In de praktijk gaat het één vaak ten koste van het ander. Maar je zult aan beide thema’s aandacht moeten schenken. Psychologische veiligheid is immers essentieel voor het goed functioneren van teams.”

Gastspreker Frederieke Leeflang

Na de onthullingen bij De Wereld Draait Door liet het NPO-bestuur een extern onderzoek uitvoeren naar het grensoverschrijdende gedrag. De commissie onder leiding van oud-minister Martin van Rijn publiceerde daarover het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan’. Hierin staat niet alleen welke impact de psychologische onveiligheid had op medewerkers, ook is het een goede leidraad voor noodzakelijke veranderingen. Frederieke Leeflang: “Het rapport is niet alleen voor de NPO, maar voor elke organisatie waardevol. Het biedt bruikbare richtlijnen voor effectief bestuur en toezicht, goed leiderschap en de zorgplicht van werkgevers.”

Klik op de button hieronder om het gehele verslag te lezen. Wil je een toelichting of kunnen wij helpen met een vraagstuk binnen de organisatie? Vul hier het formulier in en wij nemen snel contact met je op.

Picture of Ageeth Telleman
Ageeth Telleman
Ageeth is sinds de zomer van 2022 bestuurder en algemeen directeur bij LTP. Hiervoor werkte zij als managing partner en boardroom consultant. Ageeth heeft ruime ervaring met verandervraagstukken, innovatietrajecten en doorontwikkeling van organisaties. Maandelijks is zij te beluisteren in het Boardroompanel van BNR Zakendoen.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?