Wrap-up: dit heb je gemist in de LTP Zomermailings van dit jaar

In de afgelopen acht weken verstuurden wij wekelijks naar een flinke groep geïnteresseerden tips en opdrachten voor zelfreflectie en ontwikkeling: de LTP Zomermailings. Want naast rustiger aan doen en ontspanning, krijgen we als mens ook energie van aandacht en ontwikkeling. En dat stimuleert dan weer je Growth Mindset. Hieronder een wrap-up!

Jezelf ontwikkelen vraagt tijd en aandacht. En vooral zelfinzicht. De eerste Zomermailing stond daarom in het teken van een kort assessment.

LTP heeft onderzoek gedaan naar onder meer competenties en gedragingen in teamverband. Hierbij kwamen 8 rollen naar voren, die in combinatie een persoon kunnen typeren: de aanpakker, de specialist, de monitor, de coördinator, de ondernemer, de innovator, de motivator en de verbinder.

Ontvangers van de Zomermailing zijn uitgenodigd om Persona.fit in te vullen en zo te ontdekken welke rol (of rollen) het beste bij hem of haar past. En misschien nog wel interessanter: welke rol iemand méér zou willen inzetten! Kortom: Wie ben je? Wat ambieer je? Wat is jouw FIT-score?

» Bekijk hier Zomermailing #1 (en ga zelf ook aan de slag!)

In de tweede Zomermailing gingen we verder met de resultaten van Persona.fit. Lezers kregen antwoord op vragen zoals: Wat kenmerkt jouw voorkeursrollen en wat zijn de bijbehorende allergieën en valkuilen? Hoe helpt dit jou in de samenwerking?

Wat kun je met deze informatie?

Inzicht in persoonlijkheid, valkuilen en allergieën helpt om te begrijpen waarom sommige dingen in jouw werk soepel verlopen, maar ook waarom bijvoorbeeld de samenwerking soms stroef loopt. Door rekening te houden met jouw eigen kenmerken en waar jij moeite mee hebt én die van jouw directe collega’s, kun je straks prettiger en effectiever samenwerken.

» Open hier Zomermailing #2 (want wat zijn jóuw valkuilen eigenlijk?)

Sven vertelt je meer!

Wat betekent die FIT-score voor jou nu écht? Consultant Sven Prevoo neemt je in 10 minuten mee door jouw resultaten. Start het filmpje »

In Zomermailing #3 gingen we in op Veranderkracht, de houding en motivatie om bij veranderingen in het werk goed te blijven functioneren. Oftewel: het vermogen om kansen te benutten die verandering met zich meebrengt. Hoe spreek je jouw Veranderkracht aan? Inclusief toelichting van Marian de Joode over het begrip Growth Mindset.

Kom in actie om jouw veranderkracht te vergroten. Dit gaat vaak in kleine stappen, maar het effect is meestal direct merkbaar. Ga het experiment aan, daag jezelf uit! » Open hier Zomermailing #3

“Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?”

Beluister de persoonlijke noot van Marian de Joode.
Heb je hier een vraag over? Stuur een mailtje naar M.deJoode@ltp.nl

De Engelse dichter John Donne zei het al in 1624: No man is an island. Of ‘woman’ natuurlijk. We werken allemaal samen, steeds vaker in (zelforganiserende) teams. En we weten ook allemaal hoe ingewikkeld dat kan zijn. Vooral in teams met mensen die van elkaar verschillen; qua persoonlijkheid, stijl, en achtergrond.

In zomermailing #4 hadden we het daarom over ‘jouw rol in het team’ en waarom het in de samenwerking soms juist moet ‘knetteren en schuren’. Met een leestip, een filmfragment en een reflectieopdracht.

 » Zomermailing #4 vind je hier!

Ken jezelf en ken de ander, dat is het simpele begin

Verdiep je in de ander. Respecteer dat de ander nodig is, juist omdat hij of zij anders is dan jij. Spreek dit naar elkaar uit als er spanning ontstaat. Zo bouw je met elkaar aan een team dat wendbaar is, waarin de teamleden elkaar aanvullen als het erop aankomt en waarin onderlinge ergernissen bewust worden benoemd en opgevangen.

Als je elkaar beter kent, hoef je niet zo bang te zijn voor conflicten. Een team dat elkaar weet te waarderen, kan wel tegen een stootje! Sterker nog: dat helpt juist om met elkaar sneller te groeien.

In deze Zomermailing gingen we in op teamdynamieken: we noemden een stagnerende en een positieve. Plus een reflectieopdracht!

Teams worden effectiever wanneer de teamleden elkaar kennen en zij zich ook verantwoordelijk voelen voor het functioneren van het team. Maar dat lukt niet altijd. De neiging is dan om te gaan werken aan de symptomen, bijvoorbeeld: de samenwerking wordt steeds stroperiger, mensen hebben verschillende ideeën over de doelen van het team, vertrouwen elkaar niet meer en er zijn veel irritaties en misverstanden.

Terwijl de oorzaak – de onderliggende teamdynamiek – onderbelicht blijft. En dat is zonde, want met dat inzicht kunnen problemen bij de kern worden aangepakt. 

Daarom nodigen we je uit:
Denk eens terug aan een situatie waarin het in jouw of in een ander team niet goed of juist geweldig liep. Was er misschien sprake van zichzelf versterkende dynamieken? Kun je die dynamieken (positief of negatief) uittekenen? Wat had jij (of jouw leidinggevende) kunnen doen om de dynamiek te doorbreken of de positiviteit verder te versterken?

 » Open Zomermailing #5 (herken jij de stagnerende en positieve dynamiek?)

In Zomermailing #7 werden de resultaten van de Persona.fit app weer verder opgepakt. Na Welke teamrollen passen bij mij? en Wat ambieer ik? kwam nu de vraag aan bod: Hoe zien anderen mij? En er werd dieper ingegaan op feedback.

Tipje van de sluier: vraag om feedback direct na een bepaalde gebeurtenis (zoals een presentatie of overleg), dán heeft feedback de meeste impact! Wil jij ook effectief aan de slag met feedback? Meld je dan aan voor het gratis LTP webinar »

 » Klik hier om de gehele Zomermailing #6 bekijken

De kracht van feedback: luister naar persoonlijke verhalen

We lijken in een nieuwe fase te komen. Na een periode van bezorgdheid, overleven en heruitvinden, zijn veel organisaties volop aan het herstarten. Daarbij merken we dat er definitief iets is veranderd, maar het nieuwe normaal – een geruststellende woordkeuze die in het begin van de crisis vaak werd gehanteerd – blijkt in de praktijk best wel complex.

In Zomermailing #7 gingen we dieper in op onze werkplek. Veel organisaties zijn er al mee bezig: wordt het hybride werken, volledig op kantoor of toch remote? Maar nog belangrijker is dat jij hier zelf over gaat nadenken. Want waar en wanneer ben jíj het meest effectief? Hoe behoud je de flexibiliteit en de autonomie die je met thuiswerken hebt opgebouwd?

 » In Zomermailing #7 lees je meer!

En bekijk vooral het filmpje met ervaringen en tips van LTP-adviseurs Lotte Dolfing en Madelief Falkmann.

We eindigen de reeks met iets ontzettend belangrijks: werkgeluk! Wat speelt er bijvoorbeeld allemaal mee bij onze mate van werkgeluk? Wat kun je doen om jouw werk nét een beetje leuker te maken? En bekijk vooral het filmpje met LTP-coach Nadi Hoogkamer.

De 5 pijlers van werkgeluk

Meet en bevorder jouw werkgeluk met het 5-pijlers model van sociaal psycholoog en geluksexpert Michiel Hobbelt.
✔ Relaties ✔ Autonomie ✔ Persoonlijke groei ✔ Zingeving ✔ Vitaliteit
Op welk vlak zit jij goed en waar zit nog ruimte voor verbetering? Wat voor acties kun je bedenken om dit op te pakken?

 » Open Zomermailing #7 om meer te lezen over deze 5 pijlers én ga aan de slag met reflectieopdrachten!

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

In dit filmpje zoomt LTP-coach Nadi Hoogkamer in op ‘werkgeluk’. Ze geeft een voorbeeld uit de praktijk en vertelt je over de ‘wakker-maak-oefening’. Ga ook aan de slag (met collega’s of vrienden)!

Blijf investeren in jezelf en in je ontwikkeling

Misschien nog wel belangrijker dan het verkrijgen van inzicht, is om er actief mee aan de slag te gaan. De eerste stap heb je kunnen zetten met behulp van de LTP Zomermailings. Jouw Growth Mindset is aangewakkerd, maar vergeet dus niet om deze te blijven ontwikkelen!

Wij ondersteunen je hier graag in. Bijvoorbeeld met onze (online) ontwikkelassessments, een Forward Coachingstraject, teamworkshops en meer. Neem gerust contact op en wij denken met je mee! 

Wij nemen graag de tijd voor je

Heb je een vraag over de Zomermailings of wil je in gesprek met een LTP-adviseur over een ontwikkelaanpak op maat of een selectievraag? Wij nemen hier graag de tijd voor. Vul het contactformulier in of neem contact op via info@ltp.nl of 020 – 30 50 400.

Over LTP Business Psychologen

Wij zijn het oudste HR-adviesbureau van Nederland, maar zo voelen wij ons niet! Met onze psychologische inzichten ondersteunen wij organisaties bij uiteenlopende HR-vraagstukken. Daarnaast informeren en inspireren wij graag, bijvoorbeeld met deze Zomermailings, maar ook onze gratis webinars, blogs & whitepapers. Nog niet met ons bekend? Lees hier verder over LTP »

Picture of Anouk Broersma

Anouk Broersma

Anouk is communicatiespecialist en eventmanager bij LTP. Het organiseren van zowel interne als externe evenementen én het schrijven en redigeren van artikelen behoren tot het leukste van haar werk. Zij heeft een communicatieachtergrond, maar veel affiniteit met psychologie.

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?