Met de huidige krappe arbeidsmarkt is het nóg belangrijker dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt. In deze aflevering van de BNR podcast ‘De Nieuwe Wereld’ is Annette van Soest benieuwd hoe bedrijven vacatures beter, eerlijker en diverser kunnen vervullen. Want discriminatie op de arbeidsmarkt is nog steeds aan de orde van de dag.
Kan kunstmatige intelligentie helpen om dergelijke problematiek tegen te gaan? En komt er misschien wel een moment waarop alle sollicitaties door robots worden afgenomen?
Maak kennis met Sigmund
Annette gaat in gesprek met Ivo Winkes, business psycholoog bij LTP, en Sigmund, de sollicitatierobot. Sigmund is onderdeel van een onderzoek dat LTP samen met de Vrije Universiteit uitvoert met als doel: onderzoeken of een sollicitatierobot talent beter kan herkennen dan een recruiter van vlees en bloed door tegelijkertijd verschillende datastromen te analyseren.
Maar hoe reageren mensen op zo’n robot? En wat is het risico als we nú al AI gaan inzetten in het sollicitatieproces? En bij wie zou je een klacht indienen als je in de toekomst wordt afgewezen door een robot?
Bias in het selectieproces
Annette vervolgt haar gesprek met Janneke Oostrom, universitair hoofddocent human resource manager aan de VU, ook betrokken bij het onderzoeksproject met Sigmund en LTP. Zij geeft aan: wij weten vanuit de wetenschap eigenlijk heel goed hoe we het beste zo’n selectieprocedure moeten vormgeven, maar we zien ook een heel groot gat tussen de wetenschap en praktijk. Waar gaat dit dan mis? En heeft een robot de potentie om bias weg te nemen?
We weten eigenlijk heel goed hoe we het beste zo’n selectieprocedure moeten vormgeven, maar we zien ook een heel groot gat tussen de wetenschap en praktijk.
Tot slot gaat Annette in gesprek met Bas van de Haterd, die organisaties adviseert hoe ze slimmer technologie kunnen inzetten om op een eerlijke manier betere mensen te vinden. Het grootste probleem bij selectie volgens Bas is het cv. Want dat je iets hebt gedaan, zegt niets over hoe je dat hebt gedaan. Waarom houden we er dan toch aan vast? En wanneer en hoe kunnen we dan ai inzetten?
Je gebruikt hoe dan ook een algoritme, laten we dan in elk geval bewust een algoritme gebruiken.
Meer weten?
Neem gerust contact op voor een open gesprek. Onze business psychologen vertellen je graag meer.