Veranderkracht van Feyenoord

Stel je eens voor: je team heeft gefaald in een cruciale opdracht, de jaartargets staan onder grote druk, de Raad van Bestuur klaagt openlijk, de belangrijkste teamspelers zijn ‘overspannen’, ziek. En als klap op de vuurpijl: over 3 dagen heeft je team een cruciale deadline… Zoiets wil je niet meemaken.

Veerkracht
Toch overkwam het Feyenoord: echt vernederd worden door je grootste rivaal, 5 geblesseerden, publiekelijk als team afgeschreven worden. En… 3 dagen later met 8-0 winnen. Feyenoord toonde als team veerkracht: een verlies onmiddellijk verwerken, tegen een stootje kunnen. Veerkracht is de mate waarin iemand in staat is om met tegenslag en teleurstelling om te gaan. Willen leren van je fouten en met lef en zelfvertrouwen de toekomst aan gaan.

Veranderkracht
Bij LTP beoordelen wij kandidaten en teams o.a. op hun veranderkracht (VQ score). Veranderkracht is de innerlijke motor die ervoor zorgt dat iemand of een team goed blijft functioneren bij verandering en naar nieuwe mogelijkheden op zoek gaat. Veerkracht is een essentieel onderdeel van veranderkracht. Naast veerkracht is ook energie een belangrijk element van veranderkracht. Energie betekent onder meer: nieuwsgierig en speels zijn. Als een team de energie kan mobiliseren om nieuwe avonturen aan te gaan, komt dat de veranderkracht sterk ten goede.

Het kampioenschap
Ook de groei van de mindset (drijfveren) is een onderdeel van veranderkracht. In het geval van Feyenoord gaat het om het kampioenschap. Geloven dat het mogelijk is dat gezamenlijk doel te behalen. Gericht zijn op het verbeteren van je prestaties. Reacties van anderen benutten om je te ontwikkelen. Als laatste is ook Focus nodig: de kwaliteit van zelfmanagement. Beschikt het team over zelfkennis? Heeft het team het vermogen om feedback van anderen te vertalen naar het verbeteren van prestaties. Hierbij speelt ook zelfdiscipline en maturiteit een grote rol.

Agility
In het bedrijfsleven zouden wij zeggen: “Feyenoord laat als team Agility zien”. Maar van dat modewoord hebben ze in Rotterdam Zuid vermoed ik nog niet gehoord. Toch is het belangrijk dat Feyenoord nu agility skills laat zien: dat het in staat is om die innerlijke veranderkracht in een veranderende context (toenemende druk) in winnend gedrag te blijven omzetten. Geen woorden maar daden dus!

Picture of Jan Kwint

Jan Kwint

Jan Kwint was CEO van LTP, maar heeft in 2021 een nieuwe loopbaanstap gemaakt. Hij laat interviews, blogs en artikelen achter die in vele gevallen nog steeds actueel en waardevol zijn.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?