LTP in de Volkskrant | De sollicitatierobot moet kandidaten eerlijker beoordelen dan mensen. Lukt dat al?

Beeld: Eva Faché

De sollicitatierobot die gesprekken met kandidaten houdt, is bezig aan een opmars. Die zou procedures eerlijker moeten maken en tot betere werving moeten leiden. Maar lukt dat al? Jan Kwint werd hierover geïnterviewd door de Volkskrant. Een fragment:

Samen met onderzoekers van de VU wil LTP onderzoeken in hoeverre kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan een eerlijker selectieproces, legt LTP-directeur en psycholoog Jan Kwint uit: ‘We willen wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat zo’n algoritme voorspellingen kan doen over succesvol functioneren van mensen.’

Dat bewijs is hard nodig, want de inzet van AI bij sollicitaties is niet onomstreden. De technologie wordt al een aantal jaren gebruikt en is de laatste tijd flink in opmars. Logisch: AI bespaart niet alleen veel tijd, maar kan er in potentie ook voor zorgen dat er betere kandidaten boven komen drijven.

> Lees het artikel op Volkskrant.nl

Picture of Anouk Broersma

Anouk Broersma

Anouk is communicatiespecialist en eventmanager bij LTP. Het organiseren van zowel interne als externe evenementen én het schrijven en redigeren van artikelen behoren tot het leukste van haar werk. Zij heeft een communicatieachtergrond, maar veel affiniteit met psychologie.

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?