Let’s make Blue Monday a Happy Monday! Een paar tips

Let’s make Blue Monday a Happy Monday! Een paar tips

Vandaag, maandag 18 januari, is het weer Blue Monday. Oftewel: de meest deprimerende dag van het jaar. Nou, dat is een lekker begin van 2021… In deze blog lees je meer over deze dag en geef ik tips om jou door deze ‘Blue Monday’, of misschien wel ‘Blue Period’ te slepen!

Waar komt ‘Blue Monday’ vandaan?

De vader van ‘blauwe maandag’, is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005, naar eigen zeggen, een wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari, de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en we, zeker in deze gekke periode, waarschijnlijk al lang niet meer op vakantie zijn geweest. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek, dus sowieso minder geliefd.

Meerdere dagen voelen nu als ‘Blue Monday’

Afgezien van deze officiële ‘Blue Monday’, voelen meerdere dagen in deze ‘thuiswerkperiode’ voor velen van ons wel vaker als een ‘Blue Monday’. Al bijna een jaar werken we vanuit huis, worden we beperkt in onze sociale activiteiten door de maatregelen en leven we misschien ook wel in angst en onzekerheid.

Wanneer je schoolgaande kinderen hebt, ben je ineens ook leerkracht geworden en dien je continu te schakelen tussen lesgeven en je eigen werk. Al met al, zijn het nogal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je je niet energiek voelt en niet lekker in je vel zit.

Hieronder vind je een paar concrete tips die kunnen helpen om ons door deze ‘Blue Monday’, of misschien wel ‘Blue Period’ te slepen:

Kom in beweging!
Uit onderzoek is gebleken, dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat je minder last hebt van neerslachtige gevoelens, meer zelfvertrouwen krijgt en minder stress ervaart. Dus trek zeker vandaag (het liefst minimaal 4 keer per week) je hardloopschoenen of wandelschoenen aan voor een rondje in de frisse buitenlucht. Ja, ook als het regent!

Begin je dag rustig en bewust
Een goede nachtrust is heel belangrijk voor de volgende dag. Maar ook de tijd en de rust die je neemt om een nieuwe dag te beginnen is heel belangrijk. Voordat je je bijvoorbeeld stort op het gezinsleven, loont het echt om een momentje voor jezelf te nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen middels de zonnegroet of een andere vorm van meditatie. Maar ook een kwartiertje een boek lezen doet wonderen. Gun jezelf dit momentje voor jezelf voordat alle hectiek weer begint.

Positieve psychologie
Schrijf (het liefst dagelijks zodat het een gewoonte wordt), aan het begin van je dag drie dingen op waar je blij, tevreden en/of dankbaar voor bent en ook waarom. Schrijf daarnaast aan het einde van de dag op wat drie positieve gebeurtenissen zijn geweest vandaag. Dat kunnen hele kleine dingen zijn, zoals je vers gezette kop koffie met je Bialetti. Houd je deze oefeningen een tijdje vol? Dan sta je bewuster stil bij de positieve gebeurtenissen in je leven en ga je beter in je vel zitten.

Werk aan je Growth Mindset
Zie de dingen om je heen met een Growth Mindset tegemoet. Met een Growth Mindset heb je de motivatie om constant te blijven leren. Je krijgt energie van lastige taken en geeft niet op als het even tegenzit. Vanuit de Growth Mindset worden veranderingen gezien als een leerzame uitdaging en niet als een bedreiging.

In ons e-book over veranderkracht lees je alles over veranderkracht. Hoe kun je jouw veranderkracht vergroten? En hoe kun je collega’s stimuleren ook aan de slag te gaan met hun Growth Mindset?

Als je van de bovenstaande zaken een gewoonte maakt, zorgt het er op termijn voor dat je weer beter in je vel gaat zitten. Let’s make Blue Monday a Happy Monday!

Een beetje hulp bij het thuiswerken?

Mocht je nog wel wat meer tips willen om tijdens deze periode op een effectieve en bovenal goede manier thuis te werken? Schrijf je in voor onze training ‘Versterk je thuiswerkskills’. Meer informatie >>

Picture of Madelief Falkmann

Madelief Falkmann

Madelief was psycholoog bij LTP Online en heeft in 2021 een nieuwe loopbaanstap gemaakt. Wij zijn dankbaar voor haar bijdrage aan artikelen en trainingen over o.a. de interpretatie van assessmentrapporten en gedragsgericht interviewen.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?