Feedback? Zet het boven aan je verlanglijst

‘Ik herken me niet in het advies’. Assessmentpsychologen krijgen deze reactie regelmatig te horen van kandidaten. Een begrijpelijke eerste reactie. Maar wat doe je vervolgens als kandidaat? Ga je er tegenin? Weerleg je het advies? Wil je bewijzen waarom het vooral niet waar is? Of pik je de nuttige punten eruit en gebruik je de feedback als welkome reality check?

Feedback ontvangen is en blijft moeilijk. Zeker als daar ook nog eens je baan, opleiding of promotie van afhangt. Dat onderschat ik niet. Echter, mensen die hun ontwikkelpunten niet herkennen, kunnen zich in 99% van de gevallen wél vinden in hun kwaliteiten. Terwijl hier dezelfde input aan ten grondslag ligt. Dat is toch op zijn minst opvallend te noemen?

“Dat ik goed georganiseerd ben, dat klopt. En inderdaad, ik heb uitstekend oog voor detail en kwaliteit. Ja, de doelen heb ik haarfijn voor ogen. Ik maak altijd een plan en deel dat met mijn medewerkers. Maar dat ik anderen wat weinig ruimte geef en zelf overal de regie over wil houden? Nee, dat herken ik niet.”

Uiteraard zijn er genoeg mensen die zichzelf en ook hun zwakheden wél goed kennen. Maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen:

Jij zegt dat ik een goede coach ben, maar je hebt het mis. Ik luister niet, ik heb geen interesse in mensen en ik praat bij voorkeur over mezelf.”

Reality check
Dat zou natuurlijk ook merkwaardig zijn. Zeker als daar je baan van afhangt. Maar wat ik wel zou adviseren: zie feedback en kritiek als een onmisbare reality check. Hoe vaak gebeurt het dat iemand echt zegt wat je goed doet en waar je nog aan kunt werken? Door je bewust te worden van het effect van je gedrag op anderen en in te zien hoe je nog effectiever kunt zijn, wordt het mogelijk om te groeien. Want voordat je iets kunt verbeteren aan jezelf, moet je immers wel erkennen dat er wat te verbeteren valt.

Gespaarde energie
En natuurlijk is de teleurstelling groot als je hierdoor een baan misloopt. Maar vraag je ook in dat geval een paar dingen af: Paste deze functie mij echt perfect? Zou ik me werkelijk thuis voelen in dat team? Zou ik mijn talenten daar optimaal kunnen benutten? Is dit inderdaad de organisatie waar ik me mee kan identificeren en waar ik voor wil werken?

Zo ja? Neem de feedback ter harte en ga aan de slag. Zo kun je in een volgende situatie laten zien dat jij verder bent met je eigen ontwikkeling en geknipt bent voor de job. Zo nee? Prijs jezelf gelukkig met het voorrecht dat jou een periode vol energievretende momenten bespaard is gebleven. En ga op zoek naar een uitdaging die wel écht bij jou past.

Picture of Floor Lina

Floor Lina

Floor is Senior Consultant binnen de LTP dienstverlening op het gebied van Team en Organisatie ontwikkeling. Zij beschikt over jarenlange ervaring en ruime expertise op het vlak van feedback, teamanalyses en treffende interventies. Je kunt haar bereiken via F.Lina@ltp.nl of 06 - 15 96 01 37.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?