Assessment op afstand. Werkt dat?

Nu wij ruim een week bijna al onze assessments via video laten verlopen, moet mij iets van het hart. De aanleiding is natuurlijk droevig en voor veel ondernemers zijn het barre tijden. Maar als assessmentadviseur kan ik nu versneld iets invoeren, waar ik al een tijdje geïnteresseerd in was. Namelijk een volledig assessment op afstand.

De voordelen zijn legio: geen reistijd, ruimere openingstijden (waarom niet ’s ochtends vroeg of juist na het avondeten), beter voor het klimaat, tijdsefficiënt…

De belangrijkste vraag: werkt het ook echt?
Het antwoord is ja. Natuurlijk is het even wennen, een gezicht op je scherm in plaats van aan de overkant van de tafel. Maar snel genoeg vindt er een echt gesprek plaats en is de onwennigheid eraf.

Onze ervaringen leren dat de assessments net zo valide en betrouwbaar blijven als normaal. En we dus net zo goed zicht krijgen op kwaliteiten, aandachtspunten en geschiktheid voor een functie.

We zetten het al sporadisch in voor multinationals of kandidaten die tijdelijk in het buitenland verblijven. En nu dus voor nagenoeg al onze opdrachtgevers.

Zullen we het blijven doen straks als het normale leven weer op gang is gekomen? Misschien niet voor ingewikkelde loopbaanvragen of topposities. Maar wel voor iedereen die de voordelen van het assessment op afstand wenst te benutten. En dat kan dus nu al!

Picture of Douwe Suesan

Douwe Suesan

Douwe was enkele jaren Business Partner en assessmentpsycholoog bij LTP, maar heeft in 2022 een nieuwe loopbaanstap gemaakt.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?