5 tips: een compliment waar je collega écht wat aan heeft

Complimentendag - 5 tips

Vandaag is het nationale complimentendag! Heb jij al een compliment gegeven of ontvangen: Goed gedaan! Lekker bezig! Wat een topwerk! Mooie trui! Wat heb je dat geweldig aangepakt!

Stuk voor stuk mooie complimenten. Goedbedoeld natuurlijk en erg leuk om te horen! Maar met een paar simpele trucs maak je jouw complimenten nóg waardevoller, ook op de langere termijn. Hieronder vind je 5 tips voor een compliment waar je collega écht wat aan heeft.

Waarom zijn complimenten op de werkvloer zo belangrijk?

Complimenten en positieve aandacht motiveren méér dan bijvoorbeeld cadeaus of een promotie. Hoe komt dat? Positieve feedback activeert je beloningssysteem in het brein, blijkt uit onderzoek. Een compliment verhoogt de hoeveelheid dopamine en daardoor krijg je een goed gevoel. (bron: Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid)

Is jouw manager complimenteus? Grote kans dat hij of zij een blijer, gemotiveerder en beter presterend team heeft! 

Tip 1: Kom snel in actie

Zie je jouw collega schitteren bij een pitch? Vertel het gelijk na afloop of in ieder geval zo snel mogelijk. Hoe sneller het compliment gegeven wordt, hoe helderder iemand de situatie nog voor ogen heeft. Wacht je te lang, dan heb je de kans dat iemand de situatie niet goed meer voor de geest kan halen. En het is toch ook leuker om meteen een compliment te krijgen?!

Tip 2: Geef een compliment over concreet gedrag

“Goed gedaan net tijdens die presentatie!” Een fijn compliment, maar daarmee weet de ander niet direct wát hij of zij tijdens de presentatie goed heeft gedaan. Wees concreter en zeg bijvoorbeeld: “Je vertelde met een glimlach en oprecht enthousiasme over het project. Echt leuk om te zien, ik heb nu ook echt zin om straks te gaan werken aan het project. Goed gedaan!”

Complimenten zorgen voor een blijer, gemotiveerder en beter presterend team!
Complimenten zorgen voor een blijer, gemotiveerder en beter presterend team!
Tip 3: Maak het persoonlijk

Als je impact wil hebben met jouw compliment, noem je collega dan bij naam. Misschien wel de simpelste tip om je compliment waardevoller te maken!

Door het persoonlijk te maken, trek je de aandacht van je collega, houd je deze langer vast én komt het compliment beter aan. Let er maar eens op, ook jij spitst waarschijnlijk net even wat beter de oren en neemt informatie beter op als iemand je met jouw naam aanspreekt.

Tip 2 en 3 samengevoegd: “Hé Tom, goed gedaan net! Je rustige en duidelijke uitleg heeft die ontstemde manager weer een stuk rustiger gekregen.”

Tip 4: Toon belangstelling

Zet je compliment extra kracht bij door ook vragen te stellen: “Je kwam op mij duidelijk en professioneel over in de presentatie. Hoe heb jij je hierop voorbereid?” Je laat zien dat je écht persoonlijke aandacht voor iemand hebt en je leert er zelf ook nog van!

Tip 5: Wees oprecht

Last but not least: meen wat je zegt! De ander voelt het snel als een compliment niet oprecht is. Denk daarom goed na over je positieve feedback. Zelfs jouw minder favoriete collega heeft positieve kanten. Observeer diegene en geef een oprecht compliment. Zo wordt ook gelijk de verbinding met deze collega sterker. Win-win!

Kortom, beschrijf in je compliment recent en concreet gedrag, maak het persoonlijk, toon belangstelling en wees oprecht! Dan zul je zien dat jij jouw collega’s regelmatig met een glimlach aan het werk ziet. En op welke dag kan je hier nu beter mee beginnen dan op nationale complimentendag? Succes!

Foto van Saskia Dix

Saskia Dix

Saskia is psycholoog binnen het Client Management Team van LTP. Zij helpt klanten met selectie- en ontwikkelvraagstukken en verzorgt trainingen over o.a. de interpretatie van online assessmentrapporten en feedback.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?