Buurtwerk maakte gebruik van het LTP ontwikkelassessment met inzet van assessmentpsychologen om de ontwikkeling van haar jongerenwerkers te stimuleren. 

Het vraagstuk

Buurtwerk is van oorsprong een Rotterdamse organisatie en actief op het gebied van sociaal-cultureel werk, jongerenwerk, activering, advies en jongereninformatie. Zij dragen bij aan het welzijn van bewoners en de sociale kwaliteit van buurten.

In 2012 heeft het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) in opdracht van de gemeente het Rotterdams Keurmerk voor Jongerenwerk ontwikkeld. In dit kader heeft Buurtwerk een professionaliseringsslag gemaakt en geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar jongerenwerkers. Zij kregen onder andere een ontwikkelgericht assessment bij LTP aangeboden.

Het Rotterdams Keurmerk voor Jongerenwerk waardeert de kwaliteit van het werk en de processen in de organisatie. De effectiviteit van werkzaamheden van jongerenwerkers en hun organisatie in netwerkverband worden onder de loep genomen.

De aanpak

Bij de uitvoering van het assessmentproject was het vooral belangrijk dat alle assessments (28 stuks) in korte tijd afgerond zouden zijn. De jongerenwerkers doorliepen een assessmentprogramma op locatie, bestaande uit online vragenlijsten, intelligentietests, een rollenspel en een interview met een psycholoog van LTP. De deelnemers ontvingen een persoonlijk ontwikkelrapport met concrete tips. Dit heeft Buurtwerk vervolgens verder uitgewerkt in ontwikkelplannen.

“Buurtwerk heeft tijdens de professionaliseringsslag het afgelopen jaar veel baat gehad bij het assessmentproject welke door LTP werd afgenomen bij onze jongerenwerkers. Wij hebben LTP tijdens dit proces als een plezierige, flexibele en meedenkende partner beschouwd. Het assessment heeft Buurtwerk goede handvatten geboden om haar medewerkers op de juiste wijze te begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. Wat uiteindelijk mede heeft bijgedragen tot het behalen van het Rotterdamse keurmerk jongerenwerk, waar wij als Buurtwerk erg trots op zijn!”

Het resultaat

Het project is op tijd afgerond en Buurtwerk was zeer tevreden over de kwaliteit. De samenwerking verliep soepel, de vraagstelling van de assessments was vooraf goed afgestemd en het lukte aan beide kanten om alles zo efficiënt mogelijk in te plannen.

Daarnaast en nog belangrijker: de stichting Buurtwerk Jeugd behaalde het keurmerk in oktober vorig jaar met vlag en wimpel en de beide andere Buurtwerk organisaties (Alexander en Kralingen-Crooswijk) behaalden afgelopen juni het keurmerk.

– Hélène de Bruijn, Coördinator jongerenwerk Buurtwerk Kralingen-Crooswijk, september 2014