De grootste hr-uitdagingen van nu? We vroegen het jullie!

Grootste HR-uitdagingen

Bij LTP informeren en inspireren wij jou graag over juist díe topics die voor jou als hr-professional, manager of recruiter het meest relevant zijn. Daarom hebben we de afgelopen weken de hr-monitor uitgezet onder opdrachtgevers en relaties. Hierin vroegen wij jullie naar de belangrijkste hr-uitdagingen op dit moment. En de uitslag is binnen! 

De hr-monitor

Allereerst natuurlijk iedereen bedankt die de hr-monitor heeft ingevuld! De meerderheid van de deelnemers kwam vanuit de zakelijke dienstverlening, maar ook de andere sectoren zijn goed vertegenwoordigd. Denk aan de industrie, bouwsector, IT, het onderwijs, de cultuursector en de detailhandel.

We vroegen naar jullie grootste uitdagingen op hr-gebied. Er konden maximaal 4 topics worden gekozen, maar er was ook ruimte voor eigen inbreng.

Tromgeroffel...

De hr-monitor levert uiteindelijk een gedeelde 1e plaats op voor twee topics: ‘opereren in een krappe arbeidsmarkt’ en ‘binden en boeien van talent’.

De top 5 ziet er verder als volgt uit:

1. Opereren in de krappe arbeidsmarkt & Binden en boeien van talent
2. Feedbackcultuur
3. Teamontwikkeling
4. Leiderschapsontwikkeling & De juiste mensen op de juiste plek
5. Onboarden van nieuwe medewerkers

Uitslag LTP hr-monitor
Wat zijn de grootste hr-uitdagingen van dit moment?

Eigen inbreng van topics

Daarnaast was er ook de mogelijkheid om zelf hr-topics in te brengen, waar sommigen van jullie veelvuldig gebruik van maakten! Voorbeelden van topics:

  • Omgaan met een groeiende organisatie.
  • Verandermanagement; hoe krijgen we de oudere werknemers mee?
  • HR in relatie tot de ‘moderne’ organisatievorm.
  • Implementatie van een reorganisatie en het effect op medewerkers.

Talent vinden & binden

Zowel het binnenhalen als behouden van talent komen dus naar voren als de meest urgente thema’s. Met de laagste werkloosheid sinds jaren en de meeste openstaande vacatures, is dat natuurlijk geen verrassing.

In de huidige krappe arbeidsmarkt zien veel werkgevers niet de (meer)waarde van oudere werknemers in. De mogelijkheid om als zij-instromer in een nieuwe sector aan de slag te gaan, is beperkt. Het cv van werknemers is maar al te vaak het struikelblok bij een carrièreswitch.

Binden en boeien van talent: het gat tussen een schoolverlater/starter en ons bedrijf is te groot. Dit willen we gaan verkleinen door onder andere een programma op te stellen en managers te trainen.

Ook onze innovatiemanager Marian de Joode had dit in haar blog begin dit jaar al voorspeld: The future is now: durven doen wat we al lang van plan waren!

Over deze topics zullen wij je de komende tijd verder informeren en inspireren. Voor nu kun je doorklikken naar twee recente blogs van LTP business psycholoog Jesse van der Plas.

UPDATE: lees hier ons meest recente blog over de meerwaarde van competentiegericht selecteren, o.a. om de vijver met potentieel talent te vergroten. Waarom zijn competenties van groot belang? Zijn ze ontwikkelbaar? Hoe stel je dan een goed competentieset samen? 

Competentiegericht selecteren: vergroot de vijver met potentiële medewerkers

Feedbackcultuur & teamontwikkeling versterken

Op plek 2 en 3 was het een close call tussen de topics feedbackcultuur en teamontwikkeling. Het mooie is dat beide topics uiteindelijk samenhangen met het thema binden en boeien van talent. Het versterken van een feedbackcultuur en het hoger op de agenda zetten van teamontwikkeling, hebben namelijk een positief effect op het behouden van talent. 

Continue feedback, heldere communicatie en een soepele samenwerking zien wij als cruciaal voor de ontwikkeling van onze medewerkers en daarmee voor de weerbaarheid van onze bezetting.

Wist je dat… als je ongevraagd feedback geeft, in de hersenen van de ontvanger hetzelfde deel geactiveerd wordt als bij fysieke pijn? AUCH. Beter is het om proactief feedback te vragen in plaats van het ongevraagd te geven. Als jij zelf om feedback vraagt, is de kans groot dat jouw ontvanger dat ook terugvraagt. 

Het laten werken van feedback en het versterken van teams zijn ook belangrijke speerpunten binnen onze dienstverlening. Zit je met een prangende vraag of wil je meer informatie? Neem gerust contact op. 

Leiderschapsontwikkeling

De snelle veranderingen waarmee organisaties worden geconfronteerd, maken leiderschap relevanter dan ooit. Leiderschap aan de top om de koers te bepalen in alle onzekerheid, maar ook juist dichterbij, in een hybride werkelijkheid. Dit vraagt onmiskenbaar andere kwaliteiten dan enkele jaren geleden. Investeren in de selectie en ontwikkeling van leiderschap is dan ook cruciaal. Overeind blijven in tijden van spanning en onzekerheid is daarin een belangrijk thema. Wij zullen onze kennis en inzichten hierover met jullie delen.

Onze leidinggevenden zijn grotendeels doorgegroeid vanaf hun positie als medewerker. Zij waren 'de beste' in hun werk en zijn daarom leidinggevende geworden. Zij missen echter wel de communicatieve vaardigheden en de leadership skills om de individuele medewerker en het team te coachen en naar een hoger plan te brengen.

UPDATE: lees hier ons meest recente blog over de cruciale rol van de direct leidinggevende. Waarom is deze rol zó belangrijk? Wie vervult deze (het beste)? En hoe help je hen verder ontwikkelen? 

Zóveel impact heeft je direct leidinggevende

Stay tuned

Aan de top 5 hr-topics zullen wij de komende maanden extra aandacht besteden. Houd onze website, de maandelijkse nieuwsbrief en LinkedIn goed in de gaten voor blogs, whitepapers, kennisclips, een boek en meer.

Heb je nu al een specifieke vraag of behoefte om te sparren met een van onze psychologen? Wij denken graag met je mee! Deel hier je vraag of reactie en we nemen contact met je op. 

Picture of Saskia Dix

Saskia Dix

Saskia is psycholoog binnen het Client Management Team van LTP. Zij helpt klanten met selectie- en ontwikkelvraagstukken en verzorgt trainingen over o.a. de interpretatie van online assessmentrapporten en feedback.

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?