Case: Talentontwikkeling op teamniveau

Ontwikkeling van je teams

We bevinden ons in een complexe tijd waarin organisaties voor ongekende uitdagingen staan en ultiem wendbaar moeten zijn. De hiërarchische hark sluit hier niet meer bij aan: teams gaan steeds meer als ruggengraat in de organisatie fungeren. Dat is waar teamontwikkeling om de hoek komt kijken.  

Het doel: inzicht in en ontwikkeling van het team als geheel

Het combineren van individuele inzichten kan namelijk zeer interessante inzichten op teamniveau opleveren. Is er een stijl van leidinggeven die duidelijk de voorkeur heeft? Welke risico’s zijn er bij teamleden in de onderlinge samenwerking? Deze inzichten dragen bij aan de ontwikkeling en de performance van het team als geheel, onder andere omdat door inzicht het begrip toeneemt.

Vanuit deze gedachte wendde bijvoorbeeld Athlon zich tot ons, nieuwsgierig naar potentieel interessante inzichten op teamniveau vanuit de assessments op individueel niveau. LTP heeft hier op de volgende manier teamontwikkeling ondersteund. 

Bij teamontwikkeling draait het om inzicht: in het individu, maar vooral in de onderlinge interactie met het team, de opdracht en de organisatie als geheel. 

De aanpak: team-analyses en dashboards

  • In de basis van de aanpak staat de Talent Navigator, het online ontwikkelassessment dat alle teamleden individueel maken.
  • Data wordt vervolgens geaggregeerd en op anonieme wijze geanalyseerd door LTP consultants. Opvallende (combinaties van) scores worden geïdentificeerd binnen en/of in vergelijking tussen teams.
  • In samenwerking met LTP Data scientists worden de inzichten verwerkt in een interactief dashboard.
  • De klant krijgt toegang tot het dashboard en LTP consultants lichten de inzichten toe, afgestemd op de klantvraag en de context.

Het resultaat: unieke inzichten voor continue teamontwikkeling

Wat levert het op? 

De teamanalyses geven inzicht in uiteenlopende topics. Denk aan inzicht in cultuur binnen teams (maar ook verschillen tussen teams), de verschillende conflictmanagementstijlen die aanwezig zijn, verdeling van voorkeursrollen en competenties etc. De inzichten worden aangepast op de klantvraag.  

Daarnaast geven LTP consultants duiding bij het dashboard én vertalen zij de resultaten naar de praktijk. Bijvoorbeeld door hypotheses voor groeimogelijkheden weer te geven en tips voor leidinggevenden. 

Scores komen tot leven 

Door middel van de interactieve dashboards gaan de inzichten ook ‘leven’. Je ziet letterlijk hoe verhoudingen binnen het team verschuiven bij wisselende competenties, wat er gebeurt als de druk oploopt en hoe het team zich verhoudt tot de manager. 

“De teamanalyse werd zo enthousiast ontvangen dat direct ook andere teams binnen de organisatie hun interesse hebben uitgesproken.”

Vragen of meer weten?

Nienke Padmos
Nienke Padmos

Client Manager

Teamontwikkeling kan op diverse manieren. Bovenstaande beschreven aanpak is hier één van. Heb je hierover een vraag, wil je meer weten of wil je aan de slag? Neem gerust contact op met onze adviseurs. Of lees verder over onze andere aanpakken en over ontwikkeling op individueel niveau

We maken graag kennis

Welke contactvorm heeft jouw voorkeur?

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?