Voorkom mis-hires: 5 tips bij de keuze voor een assessment

Assessments worden de laatste jaren steeds vaker ingezet, bijvoorbeeld door organisaties die een mis-hire willen voorkomen. Hieronder lees je waarom assessments steeds vaker worden gebruikt en krijg je tips die kunnen helpen bij de keuze voor een assessment en/of aanbieder.

Betere voorspeller van werksucces

Studiesucces wordt steeds meer gezien als een minder goede voorspeller van werksucces (buiten bijvoorbeeld chirurgen en automonteurs om natuurlijk). Een mens blijft namelijk een leven lang leren en maakt veel verschillende carrière-switches. Iedere keer weer doet iemand nieuwe kennis en vaardigheden op.

Daarom is het hebben van een diploma en een klinkend CV niet meer voldoende. Het is veel relevanter om iemands werk- en denkniveau (onafhankelijk van eventuele studie) en veranderkracht in kaart te brengen. Dat zijn betere voorspellers van succesvol functioneren in de toekomst.

Voorkom mis-hires en de bijhorende kosten

Mensen veranderen steeds vaker van baan, waardoor de dienstverbanden korter worden. Dit betekent dat organisaties vaker selectiebeslissingen moeten nemen dan een aantal jaar geleden. Een mis-hire zorgt voor onnodige kosten, tijdverspilling en onrust op de werkvloer. Daarom wil een organisatie bij het starten van een nieuw dienstverband een zo goed mogelijk beeld hebben van een kandidaat, waarbij het CV niet genoeg is. Jarenlang onderzoek toont ook aan dat het interview een onbetrouwbare methode om de geschiktheid van een kandidaat te meten. Een assessment kan helpen door betrouwbare en relevante informatie over een sollicitant inzichtelijk te maken.

Met een LTP-assessment krijg je ook inzicht in iemands veranderkracht: Hoe gaat iemand om met veranderingen in het werk? Heeft hij of zij een Growth Mindset? Kan iemand zich nieuwe vaardigheden en kennis snel eigen maken? Ontzettend belangrijk, zeker in de huidige tijd waarin we zowel op het werk als privé met veel veranderingen te maken hebben.

Om waardevolle informatie toe te voegen aan het selectieproces, is het belangrijk dat een assessment betrouwbaar meet en de relevante informatie verzamelt. Hieronder vind je een aantal tips die kunnen helpen bij de keuze voor een assessment en/of aanbieder.

Tip 1. Let op de betrouwbaarheid van het assessment

Ten eerste is het belangrijk dat psychologische tests die worden afgenomen in het assessmentprogramma meten wat ze beogen te meten. Zou de kandidaat bijvoorbeeld de test opnieuw maken, dan verwacht je dat er ongeveer dezelfde resultaten uitkomen. De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) is onderdeel van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en heeft duidelijke richtlijnen opgesteld waar een betrouwbare test aan moet voldoen. Wil je dus zeker zijn van een betrouwbaar assessment? Zorg er dan voor dat de instrumenten ontwikkeld en gevalideerd zijn volgens de COTAN-richtlijnen.

Tip 2. Wat is de wetenschappelijke basis?

Aansluitend op de eerste tip, is het belangrijk dat de tests worden afgenomen op basis van een door onderzoek gevalideerde theorie. Hoe verschillen mensen van elkaar en hoe kun je dat verschil aantonen? Wat zegt dat over de toekomst? Hoe zal iemand zich dan gedragen? Er bestaan binnen de persoonlijkheidspsychologie verschillende theorieën waarop je mensen kunt onderscheiden. Een hele bekende is bijvoorbeeld het ‘Big Five Personality Traits model’.

Tip 3. Laat je informeren over Research en Innovatie

Natuurlijk is die betrouwbaarheid belangrijk, maar net zo belangrijk is of er nieuwe kennis en inzichten worden verwerkt in de assessments. Denk aan actuele thema’s zoals thuiswerken, veranderkracht en integriteit. Daarbij is het ook voor de kandidaten leuk om op verschillende creatieve manieren uitgedaagd te worden en niet enkel vragenlijsten in te vullen. Een gevarieerd en innovatief assessmentprogramma zorgt voor de beste candidate experience, waarmee je als organisatie een mooie eerste indruk maakt op potentieel talent.

Tip 4. Voldoet een aanbieder aan alle regels omtrent veiligheid en privacy?

Sinds de introductie van de AVG is er ook steeds meer focus komen te liggen op het veilig verwerken van persoonsgegevens. Daarbij zijn assessmentdata an sich natuurlijk gevoelig en is het zeer belangrijk dat die goed worden beveiligd. Je kunt bij het kiezen van een assessmentbureau bijvoorbeeld letten op de ISO-certificering. Het ISO 27001 certificaat is een specifiek voorbeeld die gaat over informatieverwerking. Bedrijven die over dit certificaat beschikken, werken volgens internationale afgesproken standaarden om de informatie waar zij over beschikken op een zo’n veilig mogelijk manier te verwerken.

Tip 5. Is er ervaring en expertise in huis voor jouw specifieke vraag?

Wanneer je een specifiek soort assessment zou willen laten uitvoeren, is ook belangrijk om te kijken naar welk assessmentbureau over de juiste expertise en ervaring beschikt. Selectieassessments komen in het algemeen veel voor, maar elke aanbieder heeft zijn eigen aanpak en klantengroep. Denk bijvoorbeeld aan meer zakelijk dienstverlening versus overheidsinstellingen. Daarbij kan het zijn dat je een assessment wilt doen dat gericht is op een specifiek thema, zoals veiligheid, leiderschap of integriteit. Bij voorkeur kies je een bureau dat hier specifieke ervaring mee heeft.

Tot slot: is er een klik?

Zoals je ziet, is er aardig wat informatie die je kunt verzamelen om de keuze voor een assessment en/of aanbieder te maken. Maar daarnaast is de ‘klik’ natuurlijk ook belangrijk. Een betrokken adviseur neemt de tijd om jouw specifieke vraag goed door te spreken en vertelt je op persoonlijke en heldere wijze de mogelijkheden en de aanpak.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?

Vul het contactformulier in of neem contact met mij op via L.Dolfing@ltp.nl of 06 – 83 66 38 73.

Foto van Lotte Dolfing

Lotte Dolfing

Lotte is consultant bij LTP Online. Zij bedient klanten met online oplossingen voor selectie-, ontwikkel- en loopbaanvraagstukken. Lotte bekijkt zaken graag met een psychologische bril... en deelt haar inzichten met je!

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?