Hoe kies ik het best passende assessment voor medewerkers en kandidaten?

Hoe kies ik het juiste assessment?

Het juiste assessment kiezen voor selectie of ontwikkeling kan een lastige taak zijn. Er zijn vele aanbieders, maar ook binnen één aanbieder is er vaak een uitgebreid assortiment aan tests, assessmentonderdelen en soorten rapporten om uit te kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je weet wat je eigenlijk nodig hebt en de best passende oplossing vindt? Wij zetten de verschillende aandachtspunten voor je op een rij.

Wat is het doel: selectie of ontwikkeling?

Wil je weten of iemand geschikt is voor een bepaalde functie of wil je een medewerker meer inzicht geven in de eigen sterktes en hoe deze nog beter ingezet kunnen worden? Een selectieassessment bevat een geschiktheidsoordeel, terwijl een ontwikkelassessment meer open is ingestoken en de medewerker daarna zelf aan de slag gaat met zijn of haar ontwikkeling.

We zien tegenwoordig wel de trend om ook het selectieassessment op een positieve en ontwikkelgerichte manier in te steken, ook omdat selectie niet los kan worden gezien van ontwikkelpotentieel. Niet voor niets heet het selectieassessment van LTP dan ook het ‘selecterend ontwikkelassessment’.

Wat is de zwaarte van de functie?

Wanneer het een zware functie betreft, zijn de risico’s die gepaard gaan met de uiteindelijke selectiekeuze ook groter. Een uitgebreid assessmentprogramma wordt in dit geval geadviseerd, om zo de risico’s te minimaliseren. Het is dan belangrijk dat er op veel verschillende manieren informatie over de deelnemer wordt verzameld, in bijvoorbeeld de vorm van een business game, rollenspel, interview, purpose pitch en psychologische tests.

Voor lichtere functies (met een lager afbreukrisico) is het mogelijk genoeg om een algemeen beeld te vormen van het profiel van een deelnemer, waar je zelf over in gesprek kunt.

Met een uitgebreid assessment zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk risico’s uitsluit.

Doe-het-zelf of uitgebreid advies?

Het is belangrijk om na te gaan wat je uiteindelijk wilt met het assessment. Ben je op zoek naar meer informatie over een kandidaat, die jou ondersteunt bij jouw eigen beslissing? Dan is de keuze voor een online variant de meest logische. Wanneer je toch wat meer geholpen zou willen worden in het beslissen of iemand geschikt is voor de functie, kun je kiezen om advies te krijgen van een assessmentpsycholoog. Deze schrijft dan een uitgebreid rapport met een onderbouwing en advies over geschiktheid en/of ontwikkeling van de deelnemer.

Deze laatste variant wordt vaak de ‘live’ variant genoemd, omdat hier ook echt contact is tussen de kandidaat en de assessmentpsycholoog. Let wel: tegenwoordig kan zo’n live assessment ook volledig op afstand plaatsvinden via een beveiligde verbinding, net zo impactvol.

Wil je extra aandacht besteden aan de candidate experience?

Je kunt je voorstellen dat in een selectiesituatie ook de vorm van de testen van belang zijn, waarbij in een ontwikkelsituatie de nadruk meer ligt op de inhoud. Het is belangrijk om die ‘candidate experience’ mee te nemen in de keuze voor een selectieassessment. Het is tenslotte een van de eerste kennismakingen die een kandidaat heeft met jouw bedrijf. Assessmentgames worden over het algemeen als leuker en moderner ervaren, dan de bekende psychologische vragenlijsten. Let daarbij wel op dat je met een game vaak wat minder verschillende factoren meet dan je zou doen met vragenlijsten.

Games worden over het algemeen als leuker en moderner ervaren dan de klassiekere vragenlijsten.

Wat is het budget voor het assessment?

Over het algemeen geldt: hoe meer je betaalt, hoe meer informatie je zult verkrijgen. Wanneer je een klein budget hebt, is het bijvoorbeeld mogelijk om enkel iemands werk- en denkniveau inzichtelijk te maken. Wanneer je wat meer te besteden hebt kun je daar ook motivaties, behoeften, werkstijlen en competenties aan toevoegen. Een live assessment is er ook in verschillende varianten. Van een kort interview met een compact rapport, tot een dagdeel met rollenspellen en businessgames en diepte-interview.

Sowieso goed: laat het assessment aansluiten bij de ‘bedrijfstaal’

In de ideale situatie sluit het assessment perfect aan op het competentie- of skills-profiel dat wordt gebruikt binnen jouw organisatie. Dit maakt het vergelijken en de interpretatie van de resultaten voor iedereen gemakkelijker. Vind je dit belangrijk, let er bij de keuze van een assessment dan goed op of dit binnen de mogelijkheden valt. Bij LTP wordt hier bij een live assessment altijd rekening mee gehouden door de assessmentpsycholoog. Daarnaast is de benaming van competenties bij de online assessments ook aan te passen, zodat deze overeenkomen met jullie waarden/competenties/skills.

Nú weten welk assessment past bij jouw vraagstuk?

Vul dan de assessmentkiezer in! Deze is speciaal ontwikkeld om jou in slechts een paar klikken van assessmentadvies te voorzien »

Of bel gerust 020 – 30 50 400 voor telefonisch advies van onze psychologisch adviseurs. Zij denken (vrijblijvend) met je mee!

Dit waren slechts een aantal factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een geschikt assessment. Wij hopen dat hiermee het keuzeproces overzichtelijker voor je wordt!

Lotte Dolfing

Lotte Dolfing

Lotte is consultant bij LTP Online. Zij bedient klanten met online oplossingen voor selectie-, ontwikkel- en loopbaanvraagstukken. Lotte bekijkt zaken graag met een psychologische bril... en deelt haar inzichten met je!

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?