Dat het coronavirus een grote impact heeft op zorgprofessionals is duidelijk. In dit artikel gaan we in op de gezondheids-, psychologische en sociale effecten van de pandemie op zorgprofessionals. En wat is de rol van de leidinggevende hierbij?
Mentale gezondheid
Zorgprofessionals ervaren net als alle andere mensen ziekte-gerelateerde angst. Ze maken zich misschien zorgen over het doorbrengen van tijd met hun vrienden en familie uit angst de ziekte onder hen te verspreiden. Zorgmedewerkers kunnen tekenen van stress, depressie, slapeloosheid en angst vertonen.
Burn-out ligt op de loer
Zodra de situatie straks weer onder controle is en de zorgprofessionals weer wat meer lucht krijgen, ligt een burn-out op de loer. Eerder zorgden de motivatie om zo veel mogelijk mensen te helpen, sociale druk en adrenaline ervoor dat medewerkers continu bleven presteren. Maar zodra er weer meer tijd en ruimte is, kunnen de zorgmedewerkers fysiek en mentaal instorten.
Hoewel zorgprofessionals zijn opgeleid om met stressvolle situaties en veranderingen om te gaan, zijn deze omstandigheden andere koek. Gezondheidswerkers zitten allemaal in hetzelfde schuitje: allen worden gevraagd om een nieuwe ziekte te bestrijden. Niet alleen voor hen, maar voor iedereen.
Langdurige effecten
Het is aannemelijk dat werken in de gezondheidszorg tijdens de pandemie ernstige psychologische effecten zal hebben. Sommige zorgmedewerkers zou het een posttraumatische stressstoornis kunnen opleveren. Een belangrijke boodschap aan vooral teamleiders in de zorg: houd een oogje in het zeil bij je medewerkers. Hoe gaat het echt met ze? Zitten ze nog lekker in hun vel? Kunnen ze het werk nog aan? Hoe zit het met hun veerkracht en energielevel?
De belangrijke rol van de leidinggevende
Juist in stressvolle tijden maakt de leidinggevende het verschil. Kent hij of zij de medewerkers voldoende om te weten wat het effect van deze lastige tijd is? Wat hebben de medewerkers nodig om met energie en betrokkenheid hun werk te kunnen doen? Centraal staat dat leidinggevende tijd en aandacht besteden. Dat hoeft helemaal niet lang te duren, een korte check is vaak al voldoende. Lees hier ook ons whitepaper over leidinggeven
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Speciaal voor de zorg heeft LTP een aantal diensten ontwikkeld die helpen bij het selecteren van goede krachten, maar ook bij het ontwikkelen en vitaal houden van mensen, teams én leidinggevenden. Kijk hier eens voor het overzicht en vraag een gratis voorbeeldrapport aan.
Of neem voor een persoonlijke toelichting contact op met Django Hessels, branchemanager gezondheidszorg bij LTP: 06 – 24 93 26 99 of D.Hessels@ltp.nl. Hij denkt graag met je mee!