Beheerst of meedogenloos?
Wanneer mensen onder druk staan, laten ze vaak een onverwachte kant van zichzelf zien. Gedrag dat onder normale omstandigheden effectief is, pakt dan onder druk ineens disfunctioneel uit. Een kwaliteit kan zo een toxic worden. Dat geldt voor iedereen, maar zeker voor mensen met invloed, zoals het (top)management.
Psychologische veiligheid en Toxic gedrag
In een leiderschapsrol komen namelijk twee risicofactoren samen: enerzijds de veeleisende context en anderzijds de invloedrijke leidinggevende. Deze combinatie zorgt ervoor dat tegenspraak, maar ook feedback vaak niet meer vanzelfsprekend is. Met als gevolg dat toxic gedrag in mindere mate gecorrigeerd wordt, hetgeen psychologische veiligheid vermindert, hetgeen feedback vermindert etc. Oftewel een zichzelf versterkend proces dat veel schade kan aanrichten.
Maar hoe kan dit systeem worden doorbroken?
Business Psychologen Marian de Joode en Karst Bongers deelden tijdens een recent event de laatste inzichten vanuit de wetenschap en psychologie, gekoppeld aan de praktijk. Hoe verhouden psychologische veiligheid, leiderschap en toxic gedrag zich tot elkaar? Welke rol speelt het (management)team hierin en wat kan er aan leiderschapsprogramma’s gedaan worden?
Nieuwsgierig?
Bekijk dan de opname van de presentatie. In minder dan 90 minuten ben je volledig bijgepraat van de laatste inzichten gekoppeld aan toepassingen in de praktijk. Ook maak je direct kennis met onze unieke TOXICS en teamanalyses en dashboards.
Leiderschapskwaliteiten risicofactor voor ongewenst gedrag - Essay Ageeth Telleman & Marian de Joode
Grensoverschrijdend gedrag, een verziekte of toxische werksfeer en psychologische onveiligheid: niet alleen de Hilversumse mediawereld heeft ermee te maken. Binnen uiteenlopende organisaties vormen met name leden van de board een serieuze ‘risicogroep’. Lees het essay op Management Scope »
Essay: "Leiderschapskwaliteiten risicofactor voor ongewenst gedrag"
Gezien bij: