Wat kan een robot of een algoritme dat een mens niet kan? | AI in selectie

LTP Robot Sigmund - AI in selectie
Sigmund in gesprek met een kandidaat

Misschien heb je hem voorbij zien komen in Nieuwsuur: onze robot Sigmund. Even geleden hebben zij een item gemaakt over de inzet van nieuwe technologieën en artificial intelligence (AI) bij sollicitatieprocedures. En aangezien LTP hier al meerdere jaren onderzoek naar doet, kwamen ze ook op bezoek om kennis te maken met Sigmund!

AI en het vermijden van bias in selectie

Sigmund is één van de deelprojecten van het researchtraject dat LTP in samenwerking met de Vrije Universiteit uitvoert. In dit project onderzoeken we of én hoe we op een verantwoorde manier onze assessmentmethodieken met AI kunnen versterken. LTP investeert hier onder andere in omdat AI kan zorgen voor het vermijden van bias; de vooroordelen waar iedere menselijke beoordelaar onbewust last van heeft. Bias is één van de risico’s die ertoe kan leiden dat mensen (vaak onbedoeld) benadeeld worden.

“Wat kan een robot dat een mens niet kan? Neutraal zijn.”

Het onderzoek naar AI en persoonlijkheid

In ons onderzoek worden de antwoorden van deelnemers aan een digitaal interview met behulp van een algoritme direct vertaald naar persoonlijkheidseigenschappen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van wat de deelnemer zegt, hoe deze het zegt (intonatie) en de gezichtsuitdrukking. Het centrale onderzoek richt zich op video-interviews die online plaatsvinden. Hierin krijgt men een aantal vragen voorgelegd die op beeld worden beantwoord. Het onderzoek met Sigmund is een extra onderdeel van het onderzoek, waarin we naast het algoritme ook de mens-robot interactie testen. 

Inmiddels hebben we een groot aantal gestructureerde interviews via internet verzameld en met het algoritme geanalyseerd. De eerste resultaten zijn veelbelovend waar het gaat om het voorspellen van persoonlijkheidseigenschappen! Binnenkort zullen hierover ook een aantal artikelen worden gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen. In het onderzoek wordt ook onderzocht wat de acceptatie is van deelnemers die een advies vanuit een algoritme ontvangen.

Toepassing in de praktijk: vervanging of ondersteuning?

Het algoritme dat we in samenwerking met de VU ontwikkelen, is niet bedoeld om een psycholoog of recruiter te vervangen. Het dient als ondersteuning om een betere beslissing te nemen. We gaan ervan uit dat we binnen niet al te lange termijn deze technologie op verantwoorde wijze toepasbaar kunnen maken voor speciale (pre-selectie)vraagstukken. De uitkomsten van het algoritme helpen om een objectiever oordeel te vormen, maar de psycholoog of recruiter blijft voorlopig onmisbaar als het nodig is om de koppeling naar de specifieke context van de sollicitant te maken. 

“Zijn selectiepsychologen straks werkloos? Nee ik denk het niet. Uiteindelijk is het ter ondersteuning van mensen. Het is een hulpmiddel om een betere beslissing te nemen.”

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten of meedoen aan een pilot? Neem contact op en laat weten dat het gaat om het AI project. Collega Marian neemt dan contact met je op!
Sigmund in gesprek met een kandidaat - ai in selectie

Sigmund: een interview met een robot

Met Sigmund kijken we hoe mensen reageren op een gesprek met een robot. Geven mensen antwoord op de vragen? Voelen zij zich serieus genomen? Wat voor invloed heeft de robot op de beleving van de deelnemer? Voor nu is het vooral opvallend hoe positief mensen eigenlijk reageren op de dialoog met Sigmund.

Het spreekt voor zich dat Sigmund qua functionaliteit en bereik beperkter inzetbaar is dan de internettoepassing die op veel grotere schaal inzetbaar is. Om de interactie verder te onderzoeken richten we ons op dit moment op de reactie van deelnemers als er sprake is van een meer ontwikkelgerichte dialoog met Sigmund.

Benieuwd naar het item van Nieuwsuur en Sigmund in actie zien? Bekijk hieronder de beknopte versie terug. Of klik hier voor de gehele uitzending (vanaf 23.10 item over ai in selectie).

Oproep! Meer weten of meedoen met een pilot?

Wij zijn op zoek naar organisaties die mee willen doen met het onderzoek. Ben jij nieuwsgierig en zie je mogelijkheden? Neem dan contact op! Geef in het contactformulier aan dat het gaat om het AI in selectie project, en Marian de Joode (innovatiemanager LTP) neemt contact met je op. Zij vertelt je graag meer. 

Foto van Fenna Miedema

Fenna Miedema

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?