[verslag] Aan de slag met vitaliteit, werkplezier & mentale weerbaarheid

De tweede LTP ontbijtsessie stond in het teken van vitaliteit, werkplezier & mentale weerbaarheid. Een zeer actueel én belangrijk topic voor eigenlijk elke organisatie. Daarom kwamen deelnemers vanuit diverse branches naar Amstelveen om bijgepraat te worden over de laatste psychologische inzichten, ervaringen uit te wisselen én samen te ontbijten. Gemist? De key take-aways lees je hieronder!

Om de complexe problemen op te lossen waar organisaties vandaag de dag mee worden geconfronteerd, hebben we elkaar nodig. Een vitale en mentaal weerbare workforce is hierin essentieel. Door elkaar goed te kennen en elkaars gedrag onder druk beter te begrijpen, is er heel veel ellende te voorkomen. Want wie presteert er tegenwoordig níet onder druk? 

Niet lezen maar luisteren?

Voor wie niet alleen de samenvatting wilt lezen, maar graag het hele presentatie wilt terugzien: dat kan! Laat je gegevens achter en we sturen de (verkorte) opname jouw kant op.

De onzichtbare rol van stress

Bij sommige functies is stressbestendigheid of omgaan met druk in het bijzonder cruciaal voor het goed kunnen uitvoeren van de functie. Denk aan politieagenten, brandweerfunctionarissen, boa’s of ambulancepersoneel. Maar eigenlijk speelt het bij elke functie een rol; een meer onzichtbare rol. Want druk en daarmee stress is er eigenlijk altijd. Daarom is het bij de selectie van medewerkers altijd verstandig daar inzicht in te krijgen.

Maar wordt dit ook gedaan? Voorafgaand aan de ontbijtsessie zijn we onze psychologische data in gedoken en hebben we gekeken naar de functieprofielen: in hoeveel procent van de gevallen is hierin stressbestendigheid opgenomen als competentie? Het antwoord is… 32%. Veel deelnemers in de zaal hadden een hoger percentage verwacht. 

Hoe meet je eigenlijk iemands stressbestendigheid? Wij brengen het ‘zijn, willen en kunnen’ in kaart. Om inzicht te bieden in iemands ‘stressbestendigheid’, kijken we met name naar iemands persoonlijkheid (zijn) en competenties (kunnen). Bijvoorbeeld door rollenspelen in te zetten die gericht zijn op het oproepen van druk. Maar of iemands stressbestendigheid ook zichtbaar wordt in de praktijk, is afhankelijk van de context.

In 32% van de functieprofielen is de competentie stressbestendigheid opgenomen. Veel of weinig… het is maar hoe je het bekijkt. 

De druk neemt toe

Er zijn tegenwoordig zoveel problemen, zorgen en crises: de gevoelde druk bij mensen neemt dan ook alsmaar toe. Door ontwikkelingen in de maatschappij, door de werkomgeving, door privéomstandigheden, door de eisen die wij aan ons zelf stellen en ga zo maar door. Daarnaast is het op ons werk in veel gevallen ook drukker dan enkele jaren terug. In veel branches moet door personeelstekort méér worden gedaan met minder mensen. Wat dan weer leidt tot meer verzuim en nog meer werkdruk.

De impact van deze druk op organisaties is groot en heeft veel gevolgen. Maar het heeft nog een grotere impact op ons als individu. Als de druk blijft aanhouden, veranderen de processen in je lijf; je kunt er echt ziek van worden. Alles is immers met elkaar verbonden en je lichaam, geest, emoties en gedrag reageren op stress.

Stress in lichte vorm is soms nodig om in actie te komen. Maar de scheidslijn is dun. Te veel en te lang stress ervaren is erg ongezond.

Mensen verschillen in hoe zij omgaan met druk

Er zijn meerdere oplossingen om de stress en werkdruk niet negatief te laten uitwerken. Wij kijken vanuit de psychologie naar de interne en externe hulpbronnen die mensen hebben. Het bewustzijn daarvan. Diep in je vorming zit hoe je omgaat met oplopende druk. Daarom is inzicht in je persoonlijkheid en in je gedrag onder druk zo belangrijk. Het is de grootste interne hulpbron die we hebben: zelfkennis.

  • Weten hoe drukgevoelig je bent;
  • Begrijpen hoe jij reageert onder druk;
  • Weten wat je nodig hebt om de druk weer te verlagen;
  • Begrijpen hoe jij reageert op verandering.

Als je jezelf (onder druk) kent, ontstaat er meer ruimte om zélf te kiezen hoe je reageert op stressvolle omstandigheden. 

Hoe zit je persoonlijkheid in elkaar? Hoe zit het met jouw stressbestendigheid en in welke mate beschik je over veranderkracht? Hoe reageer je op grote druk en stress? Wat zijn jouw mogelijke derailers? Ben je in staat de druk weer te verlagen? Welke coping-stijlen zet je in en wanneer? Als je jezelf (onder druk) kent, ontstaat er meer ruimte om zélf te kiezen hoe je reageert op stressvolle omstandigheden. 

Externe hulpbronnen

Naast de interne hulpbronnen is het ook belangrijk je aandacht te vestigen op de externe hulpbronnen: 

  • Het team – geeft sociale steun en is psychologisch veilig.
  • De leidinggevende – is zichtbaar en benaderbaar.
  • De organisatie – kent een transparante manier van communicatie waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt.
  • Het thuisfront – ziet, hoort, steunt en spiegelt je.

Ontbreekt het aan een of meerdere van deze externe hulpbronnen dan wordt het voor iemand lastig – ondanks de aanwezigheid van interne hulpbronnen – om goed te kunnen omgaan met stress of aanhoudende (werk)druk. Met alle gevolgen van dien.

Aan de slag... maar hoe?

Met die vraag lopen veel organisaties rond. Het goede nieuws: veerkracht ís te ontwikkelen. De hierbij cruciale rol van (zelf)inzicht kan je als organisatie niet negeren. Maar evenzo belangrijk is de vervolgvraag: wat doe je met deze inzichten? Daar maak je het verschil. Of het nu gaat om een individuele medewerker die veerkrachtiger en vitaler wil worden of een geheel team: het draait allemaal om in de regie komen.

Nieuwsgierig naar een voorbeeld van een aanpak? Open de infographic waarin ook een voorbeeld is opgenomen hoe je op evidence-based wijze kunt werken aan de vitaliteit van medewerkers, met een WIN-WIN-WIN als resultaat.

Meer weten en/of podcast beluisteren?

  • Lees hier verder over onze teamaanpakken waarin ook het thema vitaliteit terugkomt. 
  • Wil je graag verder praten over dit onderwerp of heb je een specifieke vraag? Laat hier je gegevens achter en we beantwoorden je vraag, verzoek of plannen een afspraak met je in.
  • Voor wie niet alleen de samenvatting maar graag het hele verhaal wilt beluisteren, hebben we ook een (verkorte) opname van de ontbijtsessie. Laat hier je gegevens achter en dan sturen we hem je toe!
Picture of Ruben Simons

Ruben Simons

Ruben is senior consultant bij LTP Safety Services. Met zijn jarenlange ervaring als leidinggevende en adviseur in de (semi) publieke sector is hij zeer bekend met de dynamiek die speelt in en rondom de publieke ruimte. Daarnaast houdt hij zich bezig met de verdere ontwikkeling van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de scans en opleidingsprogramma’s.

Waar mogen we de opname naartoe sturen? 

Hier zou ik ook graag meer over willen weten:

Aanvraagformulier The Ripple

Offerte Team & Organisatie

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?