Niet discrimineren (biasfree selecteren) kun je leren

Niet discrimineren (biasfree selecteren) kun je leren

De Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart is uitgeroepen door de VN na een bloedbad in Zuid-Afrika in 1960, waarbij de politie het vuur opende op demonstranten tegen de apartheid. Ruim 60 jaar later is discriminatie, bewust maar ook onbewust, nog steeds een probleem. Zeker ook op de arbeidsmarkt.

Discriminatie van minderheden op de Nederlandse arbeidsmarkt is nog steeds onverminderd groot, blijkt uit een groot veldexperiment van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

Mensen met een migratie-achtergrond hebben minder kans om aangenomen te worden voor een baan in Nederland. Identiek gekwalificeerde sollicitanten met een migratie achtergrond worden zelfs 20-40% minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten met een Nederlandse achtergrond (bron: UvA)

Natasja Gibbs, presentatrice van de Racisme Kennistest die te zien was bij BNNVara: “Vooroordelen zijn niet helemaal uitroeibaar. Maar je kunt je er wel bewust van worden, een extra zintuig ervoor ontwikkelen en er niet naar proberen te handelen.”

De gemiddelde recruitmentprofessional zal vermoedelijk niet bewust discrimineren in een selectieproces. Toch hebben we allemaal last van bias: de beoordelingsfouten die wij allemaal onbewust maken. Op de vraag of we hier als recruitment- en assessmentprofessional dan wel iets aan kunnen doen, is ons antwoord: ja!

LTP organiseert in dit kader gratis webinars over biasfree selecteren

Hoe laat je jouw vooroordelen niet meewegen in de beslissing? Dit is niet ingewikkeld: niet discrimineren (dus biasfree selecteren) kun je leren! Je bent van harte welkom op het gratis webinar van LTP. Marian de Joode en Ivo Winkes nemen je in dit webinar mee in hoe jij (en daarmee jouw organisatie) betere, biasfree en faire selectiebeslissingen kunt nemen.

Picture of Ivo Winkes

Ivo Winkes

Ivo Winkes was partner bij LTP, maar heeft in 2022 een nieuwe loopbaanstap gemaakt. Hij laat mooie blogs en artikelen achter die nog steeds actueel en waardevol zijn.

Waar mogen wij het voorbeeldrapport naar toe sturen?