De een na de andere zaak van grensoverschrijdend gedrag door leidinggevenden verschijnt in de media. Wat doen de leiders van nu toch fout? Of ligt het meer aan het systeem om hen heen? Karst Bongers en Marian de Joode, beiden van LTP Business Psychologen, werpen licht op de zaak.
Vrijwel dagelijks verschijnen er berichten in de media over leidinggevenden die medewerkers hebben geïntimideerd, onder druk hebben gezet of op een andere manier hun boekje te buiten zijn gegaan. Daarbij valt op dat mannen én vrouwen toxisch gedrag kunnen vertonen onder druk en daarmee de veiligheid op de werkvloer negatief beïnvloeden. Het is duidelijk dat dit geen incidenten meer zijn. Dus is het interessant om niet alleen verontwaardigd naar de leider te wijzen, maar ook te onderzoeken wat het patroon is dat dit veroorzaakt. Hoe komt het dat de psychologische veiligheid langzaam lijkt af te brokkelen?
Leiders van nu staan meer dan ooit onder druk, meent Marian de Joode, innovatiemanager bij LTP Business Psychologen. “Het is verdomd moeilijk om het als leider in een tijd als deze goed te doen”, legt ze uit. “Leiders moeten vandaag de dag meer dan ooit een moreel kompas hebben, koersvast en optimistisch zijn, kunnen omgaan met onzekerheden, maar ook flexibel en geloofwaardig zijn. Oh ja, en ze moeten ook nog een voorbeeldrol vervullen.”
Ben jij al verzekerd van een plek?
Op 7 november organiseert LTP hét Kennisevent ‘Get ready for the Human Revolution‘, in de Johan Cruijff ArenA met o.a. Roxanne ‘Rocky’ Hehakaija als spreker. Hier zoomen we vanuit verschillende invalshoeken in op de Human Revolution en wat dit betekent voor strategische vraagstukken binnen jouw organisatie. Denk aan de inzet van people analytics, maar ook inclusief leiderschap en presteren onder druk.
“Het is tijd voor een paradigmashift van Human Resource naar Human Revolution, waarbij de waarden en behoeften van medewerkers veel centraler komen te staan”