Regelmatig maakt een assessment deel uit van een sollicitatieprocedure of ontwikkeltraject. En er bestaat een grote kans dat dit assessment door LTP – het oudste HR-adviesbureau in Nederland – wordt uitgevoerd. Wat houdt een assessment eigenlijk in en hoe kun je je hier zo goed mogelijk op voorbereiden?
Wat is een assessment eigenlijk?
Een assessment is een psychologisch onderzoek dat een bijdrage levert aan een verantwoorde beslissing over jouw (werk)aanstelling en/of jouw verdere ontwikkel- of loopbaanmogelijkheden. Met een assessment krijg je inzicht in jouw kwaliteiten, ontwikkelpunten en veranderkracht.
Ondanks dat het best spannend kan zijn, kun je dus een hoop leren over jezelf. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen of een functie als teamleider wel goed past bij je persoonlijkheidsprofiel en competenties. Ook kan het je helpen om je meer bewust te worden van je valkuilen, zoals de neiging om te veel hooi op je vork te nemen.
Heel wat opgestoken over mijzelf
“Dank voor het rapport. Dat weerspiegelt prima wat wij allemaal hebben besproken. Dank ook voor de prettige manier waarop u het assessment afnam. Los van het effect ervan op de sollicitatie, heb ik er heel wat van opgestoken over mijzelf.”
Waaruit bestaat een assessment?
De inhoud wordt bepaald door de specifieke vraagstelling, maar in de regel bestaat een assessment uit de volgende onderdelen:
- Vragenlijsten over persoonlijkheid, drijfveren, werkstijlen en teamrollen (Persona.fit). Dit onderdeel mag je voorafgaand aan het assessment al thuis maken, op een rustige plek en op een zelfgekozen moment. Als je geen rustige werkplek hebt thuis, dan ben je van harte welkom om dit onderdeel bij ons op locatie te maken. We hebben vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Zwolle.
- Tests die jouw intellectuele capaciteiten (verbaal, abstract en numeriek) in kaart brengen. Deze tests zijn tijdsgebonden en het is mogelijk om hiervoor te oefenen: ltp.nl/oefensite. Zie je hier erg tegenop, terwijl je weet dat je dit zonder tijdsdruk prima aankan? Wellicht komt dit wel voort uit je persoonlijkheid. Daar kom je tijdens het interview achter!
- Minimaal één simulatieopdracht, zoals een rollenspel, game of business simulatie om inzicht te krijgen in jouw (gedrags)vaardigheden. Een ervaren acteur wordt ingezet als gesprekspartner en een adviseur is observator.
- Een diepte-interview met een psycholoog. Hierin komen zaken als je CV, motivatie, ambities en ontwikkelmogelijkheden aan de orde. Ook worden de resultaten van de tests en vragenlijsten en de simulatieopdracht besproken.
Wat staat er in het assessmentrapport?
Na het assessment gaat de adviseur aan de slag met het rapport. Alle assessmentresultaten worden hierin meegenomen. Je ontvangt jouw rapport uiterlijk één week na het assessment. Vervolgens bepaal je zelf of het rapport mag worden gedeeld met de opdrachtgever. Het gaat tenslotte om vertrouwelijke informatie die jij hebt gedeeld door je kwetsbaar op te stellen. Als je niet akkoord bent, dan sturen wij de gegevens uiteraard niet door naar de opdrachtgever.
In het rapport vind je meestal terug: de vraagstelling, een onderbouwd advies, een beschrijving van jouw persoonlijkheid (motivatie, sterke en minder sterke punten) en intelligentieniveau, competentiescores met toelichting, ontwikkelpotentieel en de score op veranderkracht.
Een paar tips om je goed voor te bereiden
Uiteraard wil je de beste versie van jezelf laten zien tijdens een assessment. Deze tips helpen je om zo goed mogelijk te presteren:
- Lees alle informatie die wij jou toesturen goed door.
- Rond de voorbereidende vragenlijsten en tests op tijd af.
- Denk alvast na over voorbeelden van gedrag die jouw antwoorden tijdens het gesprek met de adviseur kunnen verduidelijken. Je kunt hiervoor de STAR-methode aanhouden (Situatie, Taak, Actie, Resultaat).
- Indien het om een selectie-assessment gaat: lees de vacature goed door zodat je kan inschatten welke competenties er worden getoetst.
- Zorg dat je CV up-to-date is en neem deze (geprint) mee.
- Zorg dat je uitgerust en fit bent.
- In het geval van een assessment op afstand: zorg dat je camera en microfoon goed werken en sluit eventueel gillende kinderen op in een andere kamer ;-).
Een mooi spiegelbeeld
“Ik ben zeer te spreken over het rapport. Het geeft een mooi spiegelbeeld over mijzelf. Soms schrik je eerst even van het beeld, maar na wat reflectie geeft het weer inzicht waar mijn sterke en zwakke kanten ook alweer lagen. Ik ga weer proberen mij daarop te focussen, mijn creativiteit, divergente denkstijl en gedrevenheid beschrijf je mooi. Daar moet ik het inderdaad mee doen, en gebruiken als kwaliteit!”
Tot slot: wij staan voor je klaar!
Een assessment doen is altijd spannend. Zeker voor mensen die hier nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Bij LTP worden kandidaten op een persoonlijke wijze begeleid, zowel op afstand als bij ons op locatie. Wij doen er alles aan om de kandidaten te ontzorgen, zodat zij zich helemaal op hun assessment kunnen richten. Heb je vooraf nog vragen over het assessment? Kijk eens op onze website bij de ‘Veel gestelde vragen’ of neem contact met ons op via online@ltp.nl en wij helpen je snel verder.
Assessment afgerond, en dan?
Na deelname aan een assessment, is er voor de kandidaat de mogelijkheid om met de resultaten uit het assessmentrapport aan de slag te gaan. Forward Coaching is een kort maar krachtig coachingstraject, met een duidelijk tijdspad (twee maanden) en duidelijke focus & resultaten. Daarnaast krijgen deelnemers van een LTP-assessment na afloop toegang tot persona.fit, waarmee de ontwikkeling middels feedback ook wordt gestimuleerd.
Dit artikel is geschreven door Lisa Oud van LTP. Je vindt Lisa ook op LinkedIn >