Toelichting op jouw FIT-score

Wat is het verschil tussen jouw Zijn en Willen? Daar ligt de uitdaging.

Wat is het verschil tussen jouw ‘Zijn’ en ‘Willen’?

Daar ligt de uitdaging. De rollen waar je hoog op scoort en die matchen, gaan je in het algemeen gemakkelijk af. De rollen die niet overeenkomen, kosten je waarschijnlijk energie. De FIT-score is een indicatie van de match tussen Zijn en Willen in een percentage:

FIT-score onder de 50%
Een relatief lage score. De rollen die je graag wilt vervullen, lijken niet zo goed te passen bij wie je bent. Die rollen gaan je van nature minder gemakkelijk af.

Of je succesvol bent, hangt mede af van je zelfkennis en ambitie. In dat kader is het goed om te weten wat je minder sterke punten zijn en hoe je die kunt compenseren. Daarnaast is het de moeite waard om je te verdiepen in de rollen die je qua persoonlijkheid weinig moeite zullen kosten, daar zit jouw kracht. Waardeer je die kwaliteiten wel genoeg? Gebruik je ze voldoende in je werk?

FIT-score tussen 50 en 75%
Een gemiddelde score. Jouw persoonlijke kwaliteiten en voorkeursrollen loopt op een aantal punten uiteen, maar er zijn zeker ook overeenkomsten.

Het is de moeite waard om je daar verder in te verdiepen. Waardeer je de rollen die qua persoonlijkheid goed bij je passen voldoende? Benut je die genoeg in je werk? Wat ligt ver uit elkaar, herken je dat? Bedenk hoe je het beste jouw kwaliteiten kunt inzetten om succesvol te zijn en tegelijkertijd jezelf voldoende uit te dagen.

FIT-score boven de 75%
Een relatief hoge score. De rollen die qua persoonlijkheid goed bij je passen, zijn ook grotendeels jouw voorkeursrollen.

Als je die rollen ook daadwerkelijk in kunt zetten, ben je optimaal in je kracht. Ga bij jezelf na of jouw werksituatie de mogelijkheid biedt om die rollen te benutten. Ga daarnaast eens voor jezelf na of je jezelf wel voldoende blijft ontwikkelen. Altijd blijven doen wat goed bij je past heeft een zeker risico van routine in zich.